Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara çalışanları, sendika haklarının tanınması ve işverenin TİS sürecini işletmesi için basın açıklaması yaptı.
TİS sürecinde tüm barışçıl yolların işverenin katı tutumu nedeniyle tüketildiğini belirten Tez-Koop-İş Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Yarga, “Grev ilanından önce Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü işverenliğini, Türk hukukunu ve sendikayı tanıyarak, TİS masasına oturmasına yönelik son bir kez daha uyarmak için buradayız. Almanya'da 2023 yılında insan haklarını korumaya yönelik ve bir çeşit etik yasası olan Durum Tespit Yasası (Due Diligence) yürürlüğe girmişken, Goethe Enstitüsü gibi uluslararası saygınlığı olan bir kurumun insan haklarına aykırı bir tutum takınması kabul edilemez” dedi.
Enstitü önünde yapılan açıklamada konuşan Yarga, Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara çalışanları bir araya gelerek anayasal haklarını kullanarak Tez-Koop-İş çatısı altında örgütlendiği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki için başvuruda bulunulduğu bilgisi verdi. Yasal çoğunluğu sağlayan Tez-Koop-İş’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 28 Nisan’da TİS yapma yetki belgesi verildiğini belirten Yarga, “Yetki belgesinin alınmasının ardından 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda belirtilen yasal süreler içerisinde üyelerimizle bir araya gelerek toplu iş sözleşmesi teklifimiz hazırlanmış ve işverene gönderilmiştir. Ancak Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara işverenliği, yetki belgesine itiraz ettiğini iddia ederek ve çalışanlarının sendikalaşmasına tepki olarak teklifimizi teslim almamıştır. Noter kanalı ile tebliğ edilen toplu iş sözleşmesi teklifimiz için işverene görüşme talebimiz olmuş ve maalesef karşılık alınamamıştır” dedi.
Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü avukatlarının, yetki belgesine yasal süresi içinde ve usulüne uygun itiraz etmediğini aktaran Yarga, “Dava da yerel mahkemede reddedilmiştir. Kısaca işverenin masaya oturmaması ya hukukçularının yanlış bilgilendirmesinden ya da Türk hukukunu ve yasalarını tanımama yönünde kötü niyetinden kaynaklanmaktadır. Demokratik değerleri savunduğu bilinen Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü'nün ülkemizdeki bu anti-demokratik tutumu kabul edilemez. BAŞKUR aracılığı ile görevlendirilen arabulucunun taraflara çağrıda bulunduğu iki toplantıya işveren katılmamış ve uyuşmazlığın giderilmesi için yapılan bu girişimler işverence yine kabul görmemiştir” diye konuştu.
GREV ÖNCESİ SON UYARI
Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara yönetiminin, Münih'teki merkez insan kaynaklarınca uyarılmasına rağmen henüz bir adım atmadığını belirten Yarga şöyle devam etti: “Yasal süreci içerisinde devam eden TİS süreci görüşme yapılamadan ve arabulucu süreci de dahil olmak üzere tüm barışçıl yollar işverenin katı tutumu nedeniyle tüketilmiştir. Şimdi Grev zamanı gelip çatmıştır. Tez-Koop-İş sendikası olarak Grev ilanından önce Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü işverenliğini, Türk hukukunu ve sendikayı tanıyarak, TİS masasına oturmasına yönelik son bir kez daha uyarmak için buradayız. Almanya'da 2023 yılında insan haklarını korumaya yönelik ve bir çeşit etik yasası olan Durum Tespit Yasası (Due Diligence) yürürlüğe girmişken, Goethe Enstitüsü gibi uluslararası saygınlığı olan bir kurumun insan haklarına aykırı bir tutum takınması kabul edilemez. Sizi Alman Hükümeti başta olmak üzere, tüm uluslararası kamuoyuna şikayet ediyoruz. Goethe Enstitüsü işverenliği bu daha başlangıç; sadece ulusal değil, uluslararası düzlemde de üyelerimizin hakkını sonuna kadar savunacağız.”
Kaynak: Evrensel