Göç İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konutunda iki yabancı öğrencinin kayıtlı göründüğü yönündeki haberi teyit etti.
Açıklamada konuyla ilgili Mülkiye Müfettişi'nin görevlendirildiği ve "ilk tespitler doğrultusunda, N.N. ve A. H. adlı 2 Azerbaycanlı askeri öğrenci ile 2 sivil şahıs hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu" bilgisi verildi.
Buna göre, söz konusu olay Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı, Yerlikaya'nın İstanbul Valisi olduğu dönemde yaşandı.
T24 yazarı Tolga Şardan'ın bugünkü yazısına göre, o dönemde kayıtdışı sığınmacıların tespit edilmesi için İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen ve Ankara'da adres adres gezen bekçiler, bizzat Yerlikaya'nın konutunun "iki Kırgız askeri okul öğrencisinin ikameti olarak görüldüğünü" fark etti.
'10 MAYIS'TA MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ'
Haberin ses getirmesi sonrasında Göç İdaresi Başkanlığı'ndan da teyit geldi. Açıklamada şöyle denildi:
"Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan İçişleri Bakanımızın adresinde "iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı" haberleri üzerine açıklama yapma gereği duyulmuştur.
9 Mayıs 2024 tarihinde yanlış adres beyanıyla ilgili durum Göç İdaresi Başkanlığımızca tespit edilmiş olup konuya ilişkin 10 Mayıs 2024 tarihinde Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir.
Mülkiye Müfettişinin ilk tespitleri doğrultusunda N.N. ve A. H. adlı 2 Azerbaycanlı askeri öğrenci ile 2 sivil şahıs hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur."
Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan İçişleri Bakanımızın adresinde “iki yabancı adına kayıtlı ikamet izni çıktığı” haberlerine ilişkin basın açıklaması ⬇️https://t.co/WKpTVPoJr7 pic.twitter.com/X783SQm6YA
— Göç İdaresi Başkanlığı (@Gocidaresi) August 2, 2024
CHP'DEN TEPKİ: BÖYLE REZALET OLMAZ
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, olaya tepki göstererek "İki Azerbaycan kökenli kişi İçişleri Bakanı’nın ev adresini kullanarak sahte ikamet kaydı düzenlemiş. Böyle rezalet olmaz. Burası muz cumhuriyeti mi?” dedi.
Demir, konuyu Meclis gündemine taşıdıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Öyle bir noktadayız ki düşünün bir ülkenin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın konutunun adresi ile sahte ikamet kaydı düzenlenebiliyor. Kimse de bunun denetimini yapmıyor. İsteyen istediği gibi oturum izni alabiliyor. Sonra da çıkıp utanmadan bize sınır güvenliğinden bahsediyorlar. Konu hakkında Meclis Başkanlığına soru önergesi verdik. Böyle bir rezalet nasıl yaşanabilir anlamış değiliz. Asırlık Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman bugün olduğu kadar rezil yönetilmemişti! AKP, Türkiye Yüzyılı diye çıktığı bu yolda, güvenlikten eğitime, sosyal hayattan ekonomiye her şeyi berbat etti! Utanmadan hala çıkıp sahte başarı hikayeleri anlatıyorlar. AKP Hükümetinin bakanının evinden sahte ikamet kaydı olan yabancı çıkıyor! Çürümüşlüğün bu kadarına da pes!”
'BU SKANDALI ÜSTÜ KAPATILAMAZ'
CHP’li Demir sözlerini şöyle devam etti
“Skandalın üstü basitçe kapatılmaz. Bu yaşananlardan görüyoruz ki ülkemize gelip yerleşim izni almak bu kadar kolay. Bir gün vatandaş kendi evinde bir göçmenin kaydı olduğunu fark edebilir. Bakan bile kendi konutunun güvenliğini, gizliliğini sağlayamıyorsa vatandaş ne yapsın. Konu hakkında sorularımızı İçişleri Bakanına ilettik. Bu şekilde sahte kayıtla ülkede yaşayan kaç yabancı var? Bu yabancıların kaçı sınır dışı edildi? Bakanın evinin adresinin sahte ikamet kaydı için kullanıldığı doğru mu? Bakanlıktan bir an önce açıklama bekliyoruz. Bu skandalın üstü böyle basitçe kapatılamaz!”
KÜRŞAD ZORLU 'HAYALİ SEÇMEN' İDDİALARINI HATIRLATTI
İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini açıkladı. Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Gazeteci Tolga Şardan’ın bugün yazdığı “Kayıtdışı Yabancı” vakası çok önemlidir.
Yazıda ifade edildiğine göre devletin bakanının evinde bile kayıtlı gözüken ama orada yaşamayan yabancılar var.
Adres sahiplerinin bundan haberi olmasa bile böyle bir kayıtlama sistemi neden ve nasıl ortaya çıkmaktadır
Tabi bu durum “Hayali Seçmen” iddiasını da hatırlatmaktadır. Bu konunun üzerine gidip soru önergesi vermiştim. Cevap Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelmişti: Denizli, Ağrı, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Kars, Bitlis, Hakkari, Elazığ ve Mardin’de yapılan hayali seçmen itirazlarının tümü farklı sebeplere reddedilmiş...
Şimdi Göç İdaresi Başkanlığı “Kayıtdışı Yabancılar” meselesiyle ilgili bir açıklama yapmalıdır!
Bu amaçla İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya’ya şu sorularımın cevaplandırılması için soru önergesi verdim.
Ülkemizde yaşayan ve ikamet izni almış yabancıların yaşadıkları illere göre dağılımları nedir?
Ülkemizde yaşayan yabancıların adreslerine yönelik bir denetim çalışması yapılmakta mıdır?
Ocak 2024’ten bu yana kaç adreste bu yönde bir denetim yapılmıştır?
Bu denetimler sonucu belirtilen adreste gözüktüğü halde yaşamadığı tespit edilen kaç kişi bulunmaktadır?
Bu kişilerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?"