Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat kapsamında 4 günlük geçici ateşkes, yerel saatle sabah 07.00'de (TSİ 08.00) başladı.

Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Katar ve diğer yetkililere göre Hamas, 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinli vatandaşın da aralarında bulunduğu 24 rehineyi serbest bıraktı.

13 İsrailliye karşılık olarak 39 Filistinli kadın ve çocuğun İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldığı bildirildi.

İsrail, gece boyu, insani aranın başlamasına dakikalar kala dahi saldırılarını sürdürdü. İsrail ordusu, dün ve gece boyunca Gazze Şeridi'ni kara, hava ve denizden bombardımana tuttuğunu bildirdi. Geçici ateşkesin uygulamaya girmesiyle çatışmalara ara verildi.

Ancak İsrail ordusu, ateşkes sırasında Gazze'nin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açtı, en az 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Filistinliler, saldırılara rağmen Gazze şehrinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi'ne ulaşmaya çalıştı.

Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli' Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli'

YOLLARDA ÇÜRÜMÜŞ CESETLER BULUNDU

Evlerine dönmek için yola çıkan Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yollarda onlarca çürümüş cesetle karşılaştı. AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, Er-Reşid Caddesi'nde cansız bedenler bulduklarını söyledi. Cansız bedenlerin, birkaç hafta önce güneye göç etmeye zorlanan Filistinlilere ait olduğu belirtildi.

MISIR'DAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM VE YAKIT GİRİŞİ BAŞLADI

Geçici ateşkes kapsamında Mısır’dan Gazze Şeridi'ne yakıt yüklü tırların girmeye başladığı belirtildi. Yakıt yüklü tırlar, Gazze Şeridi'nin Refah sınır kapısından geçiş yaptı. Tırların akaryakıt ve mutfak tüplerinde kullanılmak üzere gaz taşıdıkları kaydedildi.

İsrail'in Gazze'ye yakıt girişini engellemesiyle birçok hastane elektriksiz kaldığı için faaliyetlerini sürdürememiş, ambulanslar hizmet dışı kalmış, doktorlar cep telefonu ışığıyla cerrahi operasyonlar gerçekleştirmişti.

Yine Mısır'dan Gazze Şeridi'ne insani yardım malzemeleri taşıyan tırların girmeye başladığı da aktarıldı. Tırlar, Mısır tarafındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye doğru hareket etti.

Birleşmiş Milletler (BM) de insani ara kapsamında, insani yardım taşıyan tırların Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yapmaya devam ettiğini doğruladı.

BM açıklamalarına göre, Gazze Şeridi'nde 1,7 milyon insan yerinden edilmiş durumda. İnsani felaket ve yıkımın ağır olduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve kuzeybatısında kaldığı ifade edilen on binlerce Filistinli için yardımların gönderilmesine ilişkin henüz bir plan açıklanmadı.

HAMAS 24 ESİRİ, İSRAİL 39 FİLİSTİNLİYİ SERBEST BIRAKTI

Mutabakat çerçevesinde Hamas elindeki 50 esiri, İsrail ise 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.

Katar ve Kızılhaç yetkililerinin açıklamasına göre dört günlük ateşkes anlaşması kapsamında İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilerle takasın ilk aşamasında, Hamas esir tutulan 13 İsrailli, Taylandlı 10 kişi ve bir Filipinli vatandaşın da aralarında bulunduğu 24 rehineyi serbest bıraktı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) konuya ilişkin bir açıklama yaparak Gazze’den serbest bırakılan İsrailli rehinelerin İsrail’de olduğunu ve sağlık kontrolünden geçirildiğini bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, “Serbest bırakılan rehineler ilk olarak İsrail topraklarında sağlık kontrolünden geçti. Aileleriyle buluşacakları İsrail’deki hastanelere giderlerken IDF askerleri kendilerine eşlik edecek” ifadeleri kullanıldı.

İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli de serbest bırakılmak üzere ilk adımda işgal altındaki Batı Şeria’ya nakledildi.

Ateşkes anlaşması için arabuluculuk yapan Katar, 39 Filistinli kadın ve çocuğun İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldığını açıkladı.

Hamas'tan "İsrail elindeki bütün Filistinli esirleri serbest bırakırsa biz de elimizdeki İsrailli esir askerleri serbest bırakmaya hazırız" açıklaması geldi.

İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. İsrail hapishanelerinde 2 binden fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ARANIN ARDINDAN TÜM GÜCÜMÜZLE SAVAŞA DEVAM EDECEĞİZ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de çatışmalara verilen 4 günlük aranın ardından tüm güçlerini kullanarak savaşa devam edeceklerini söyledi.

Savunma Bakanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Gallant, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile Tel Aviv'deki Bakanlık binasında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Gazze'de varılan uzlaşmaya ilişkin konuştu.

Gallant, "Kısa bir insani ara olacak sonrasında tüm askeri gücümüzle savaşa devam edeceğiz. Hamas'ın yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması hedefini gerçekleştirinceye kadar durmayacağız. (Hamas'ın elinde) 240 esir var ve bu, kabul edebileceğimiz ve hoş görebileceğimiz bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Lübnan sınırında açılan cepheye ilişkin Gallant, şunları kaydetti:

"Savaşmakta bir çıkarımız yok ancak düşmanlarımızı caydırmamız gerekiyor. 7 Ekim öncesine dönemeyiz. Hamas tarafından vahşi bir saldırıya uğradık sonra da Hizbullah'ın saldırısı geldi. Vatandaşlarımıza yönelik tehditlere tolerans göstermeyeceğiz"

TAYLAND BAŞBAKANI: 12 TAYLANDLI ESİR SERBEST BIRAKILDI

Öte yandan Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, Hamas'ın elindeki 12 Taylandlı esirin salıverildiğini duyurdu.

Thavisin, X (eski adıyla Twitter) hesabından, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara süreci kapsamında serbest bırakılması beklenen esirlere ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından 12 Taylandlı rehinenin serbest bırakıldığı teyit edildi. Büyükelçilik yetkilileri, bir saat içinde onları almak üzere yolda" ifadeleri yer aldı.

Thavisin, açıklamasında esirlere ilişkin detayların aktarılacağı mesajını verdi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 14 BİN 500'Ü AŞTI

Öte yandan Gazze'deki hükümetin verilerine göre, İsrail ordusunun 7 Ekim'den beri yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk, 4 bini kadın olmak üzere 14 bin 854'e yükseldi.

Editör: Selda Manduz