İsrail ordusu, Gazze Limanı'nda kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.

Açıklamaya göre, 2010 yılında abluka altındaki bölgeye Türkiye'den yardım için götürdüğü sırada İsrail'in baskın düzenlediği Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin anısına yaptırılan anıt da yıkıldı.

İsrail ordusunun açıklamasında, limanın kontrolünü ele geçiren askerlerin bazılarının Mavi Marmara baskınına da katıldığı belirtildi. Açıklamada, "Zırhlı kuvvetler ve özel birlikler Gazze Limanının kontrolünü ele geçirdi, 10 tünel ve 4 bina yıkıldı" denildi.

Açıklamaya göre, daha önce Hamas'ın kontrolünde olan limandaki çatışmalarda 10 Filistinli öldürüldü.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee X platformunda, "Hamas'ın saldırı amacıyla kullandığını" savunduğu Gazze Limanı'nda üç askerin İsrail bayrağı açtığı bir fotoğrafı da paylaştı.

NE OLMUŞTU?

İsrail, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın düzenlemiş, dokuz Türkiye vatandaşı ölmüştü.

Bu saldırı üzerine İsrail'le diplomatik ilişkilerini kesen Ankara, normalleşme için İsrail'in özür dilemesi, ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesi ve İsrail'in Gazze ablukasını sona erdirmesi şartlarını koşmuştu. Bu şartlardan ilk ikisi gerçeklemiş, İsrail üç sene sonra Türkiye'den resmen özür dilemiş ve öldürülenlerin ailelerine toplamda 20 Milyon Dolar tazminat ödemişti. Gazze ablukasının kaldırılması şartı ise yerine getirilmemişti.

Editör: Selda Manduz