12 Eylül darbecileri tarafından idam edilen Erdal Eren, idam edilişinin 43. yılında Adana, Aydın, Samsun, Edremit, Kayseri ve Eskişehir'de anıldı.

ADANA

Adana Emek Gençliği, Barajyolu'ndaki Gençlik Meydanı'nda gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Erdal Eren’i andı. Anmada sendikal hakları gasp edilmek istenen Özak işçilerinin mücadelesini engellemek için devetin tüm imkanlarının seferber edilmesine de tepki gösterildi. Emek Gençliği adına yapılan basın açıklamasında Özge Türkoğlu, bugün yaratılmak istenen karanlık tablo karşısında Erdal Eren'in bir simge olduğunu belirterek şunları söyledi, “Türkiye’de yaşayan hiçbir genç seçeneksiz ya da çaresiz değildir. Bugün Adana gençliği olarak tüm arkadaşlarımızı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm şiarıyla sürdürdüğümüz mücadelenin parçası olmaya çağırıyoruz” dedi.

“KADINLARDAN GENÇLERE, İŞÇİLERE MÜCADELE SÜRÜYOR”

12 Eylül’ün, halkın kazanılmış haklarını elinden almayı ve mücadelelerini bastırmayı hedeflediği gibi bugün de AKP iktidarının demokrasi, özgürlük ve eşitlik talep eden toplumsal kesimlere saldırılarını büyüttüğünü ifade eden Türkoğlu, 12 Eylül’ün ve sermaye hükümetlerinin örgütsüz halk çabası karşısında Erdalların bıraktığı mücadele geleneğinin sürdüğünü dile getirdi. Türkolu, 25 Kasım’da sokakları kuşatan kadınlar, KYK yurdunda ihmalle öldürülen sıra arkadaşları Zeren Ertaş’ın hesabını soran üniversiteliler, Pekintaş’tan Özak Tekstil’e sendikal ve Anayasal hakları için mücadele eden işçilerin güncel örnekler olduğunu aktardı. 

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR GENÇ ÇARESİZ DEĞİLDİR”

Yaşamındaki sorunlar karşısında Erdal Eren’in tek değil, kendisiyle birlikte aynı sorunları yaşayan on binlerce gençle birlikte mücadeleyi esas aldığını ifade eden Türkolu, “Erdal, Mücadele dağınık olduğu sürece başarıya ulaşamayacağını bilerek, en geniş örgütlenmelerin gerçekleşmesi için çalışmıştır. Mücadeleyi güncel ihtiyaçlarla sınırlı görmemiş, nihai olarak kapitalist sistemin yıkılması ve sosyalizm için mücadeleyi esas almıştır” dedi.

Aynı mücadelenin bugün de işçi, işsiz, öğrenci, binlerce gencin elinde büyüdüğünü ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi, “Örgütlenmenin her gün daha yaşamsal bir ihtiyaç geldiği bugünlerde 17 yaşında genç bir komünist olarak Erdal Eren’in sınıfsız, sömürüsüz ve özgür bir dünya için bıraktığı mücadele mirası yaşıyor. Türkiye’de yaşayan hiçbir genç seçeneksiz ya da çaresiz değildir. Bugün Adana gençliği olarak tüm arkadaşlarımızı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm şiarıyla sürdürdüğümüz mücadelenin parçası olmaya çağırıyoruz”

Emek Partisi Aydın Efeler İlçe Örgütü, 12 Eylül darbecileri tarafından idam edilen genç komünist Erdal Eren'i idamının 43.’üncü yılında düzenlediği etkinlik ile andı.

Parti binasında yapılan etkinlikte konuşan EMEP Efeler İlçe Sekreteri Erdoğan Polat, Erdal Eren'i idam edem zihniyetin bugünkü zihniyetle aynı olduğunu söyledi. Polat, “Şimdi de aynı düzen devam etmektedir. Yine işçilere, emekçilere saldırılar sermayenin, iktidarın dayatmaları bütün gücünü gösteriyor” dedi.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

İlçe Başkanı Hüseyin Saran ise, “Bugün başkaldırının esas olduğunu söylüyorsak Erdal Eren ve onun gibi devrimcilerin eşit özgür dünya için verilen mücadelenin eseridir. Erdal Eren gençliğin bilimsel, demokratik hak taleplerinin, halk kesimiyle, işçilerin kazanımları ve sosyalizme mümkün olacağını kavramış bir gençtir. Erdal Eren Deniz Gezmiş'lerin yolunda yürüyerek ‘halk sizden hesap soracak’ diyerek cuntaya boyun eğmedi. Erdal Eren'den önce ve sonrasında mücadelemiz devam ediyor ve edecektir. İşçilerin, emekçilerin, halkın iktidar olduğu bir düzeni kurmak bizim mücadelemizle olacaktır” diye konuştu. 

Anmaya İHD, Emekli Sen, Tüm Emekli Sen, SOL Parti, HDP ve CHP temsilcileri de katıldı. Belgesel gösterimi, şiir ve müzik dinletisiyle son buldu.

AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi AİHM'den Can Atalay adımı: Hükümetin savunması istendi

Emek Partisi Edremit İlçe Örgütü tarafından gerçekleştirilen etkinlikle Erdal Eren anıldı. Etkinliğe Erdal'ın cezaevi arkadaşı ve yoldaşı Meral Bekar da katıldı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik öncesi Meral Bekar, "Birikir Damla Damla" adlı kitabını okuyucuları için imzaladı. Etkinliğin sunuculuğunu yapan Gülsüm Doğan salondaki kitleyi bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşuna davet etti.

Emek Gençliği üyeleri Şeref Aydın Kırca ve Ekin Yavuz'un okudukları şiirlerin ardından, ilçe örgütü tarafından hazırlanan sinevizyon izlendi. Etkinlik EMEP İlçe Başkanı Fikriye Yadırgı'nın konuşmasının ardından son buldu.

Samsun Devrimci 78'liler Derneği'nin çağrısıyla Süleymaniye Geçidi'nde bir araya gelen kalabalık, gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla Erdal Eren'i andı.

Siyasi partiler ve derneklerin destek verdiği açıklamada sık sık "Erdal Eren ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Özak işçisi yalnız değildir" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Emek Partisi İl Yöneticisi Mustafa Erkenet okudu. Erkenet açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Zulüm orduları yürüdü üstümüze önce Sinan'ı vurdular sonra Erdal'ı astılar peşinden Ercan'ı katlettiler. Aklımızda bilincimizde hep Sinan, Erdal, Ercan olarak kaldı. Devrime ve sosyalizme bayrak oldular onur oldular. Aradan 43 yıl geçmesine karşın onurumuz olmaya devam ediyorlar. Şan olsun direniş bayrağını taşıyanlara, şan olsun devrimin ve sosyalizmin yılmaz savunucularına.

Ülkemizin ve emekçi halklarımızın onlarca yıllık kazanımlarını yok ediyorlar, böyle bir Türkiye ortamında Erdal Eren olmaya çağırıyoruz yoldaşlarımızı. Deniz, Mahir, İbrahim olmaya çağırıyoruz, geçmişimizi mücadelemizi, dayanışma ruhumuzu ve direniş geleneğimizi yaşamlarımıza geri çağırmalı sokağın ruhunu kuşanıp, omuz omuza olmalıyız, pes etmemeliyiz. Zulme, zorbalığa karşı hepimiz birer Erdal, birer Deniz, Mahir, İbrahim olmalıyız.

Urfa'da 17 gündür direnen, türlü baskılara, saldırılara, şiddete maruz kalan, sürekli gözaltına alınan işçilerin; ekmekleri ve onurları için direnen Özak Tekstil işçilerinin yanındayız. Buradan onların direnişini ve onurlu mücadelelerini selamlıyoruz, destekliyoruz. Özak işçisi yalnız değildir Özak işçisiyle dayanışma içinde olacağız."

KAYSERİ

Kayseri Emek Gençliği, 12 Eylül darbesiyle idam edilen genç komünist Erdal Eren için anma düzenledi. Anmada konuşan Emek Partisi Kayseri İl Başkanı Ahmet Akarsu “Erdal Eren’i romantize ederek anmak yetmez. Erdal Eren şahsında Sinan Suner ve Ercan Koca yoldaşlarımızı anarken duygusal anmalar değil, genç komünistler olarak değerlendirme yapmalıyız. İdama götüren süreci 80 darbesinin sınıflar mücadelesine, işçi hareketine, gençlik hareketine vurulan bir darbe olarak değerlendirmek örgütlü toplumu parçalamak, sendikaları, partileri yok etmek üzere bir hamle olarak süzgeçten geçirmeliyiz.  Bugün Erdal'ı anmak işçi mücadelesine bağlanmak, Özak tekstil işçileriyle mücadeleyi birleştirmek ve geniş gençlik kesimlerinin örgütlü gruplar haline getirilmesi için çaba harcamakla mümkün olacaktır. Önemli olan Erdal Eren’i mücadelemizde yaşatmaktır. Lisemizde verdiğimiz bir Genç Hayat’ı, kampüslerde yürüttüğümüz tartışmalar bile Erdal Eren’i yaşatmanın ve anmanın en önemli dayanağını oluşturur. Erdal’ı yaşatmakistiyorsak böyle yaşatabiliriz” dedi.

"ONUN PARTİLİ BİR KOMÜNİST OLDUĞUNU UNUTMAMAK LAZIM"

Ardından söz alan Emek Gençliği MYK Üyesi Barış Timur, “Yaşamın içerisinde birçok sorundan yakınıyoruz. Çoğu zaman bu sorunların çözümüne dair çokça fikir öne sürüyoruz. Ancak şunun farkına varmalıyız ki bu sorunlar sadece kendimizce bireysel bir mücadele ederek çözülecek şeyler değildir. Bugün Erdal Eren’i anarken onun devrimci olmasının ötesinde partili bir komünist olduğunu da unutmamak lazım. Bizi bu düzenin çarklarından kurtaracak yegane şey, o dönem bakımından Erdal Eren’in de üstünde durduğu örgütlülüğün ta kendisidir” ifadelerini kullandı.

"BİRBİRİNE GÜÇ VEREREK"

Konuşmasının devamında “Örgütlü bir yaşam bizim tek kurtuluşumuzdur. Bütün gençliği bu düzenin bize dayattığı geleceğe karşı örgütlü bir mücadeleye!” ifadelerini kullanan Timur, Erdal Eren’in son mektubunda geçen şu ifadelerle sözlerini tamamladı: “Bu işi hep beraber yürütürsek ancak kazanabiliriz. Omuz omuza, bir birinden güç alarak, bir birine güç vererek!”

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de Emek Partisi İl Örgütü ve Eskişehir Emek Gençliğinin çağrısıyla, Erdal Eren’in idam edilişinin yıl dönümünde basın açıklaması ve anma gerçekleştirildi. Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kalabalık, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “Erdal Eren ölümsüzdür”, “Denizlerden Erdal’a gençlik emeğin saflarında”, “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim” sloganları attı.

“ERDAL EREN, İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNDE YAŞIYOR”

Anmada söz alan Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı Ceren Kökoğlu, 12 Eylül 1980 darbesiyle kazanılmış tüm hak ve özgürlüklerin çiğnenerek faşist bir devlet biçimi örgütlendiğini belirtirken Erdal Eren’in de bu şartlarda 13 Aralık 1980’de emekçilere ve gençlik yığınlarına korku salmak için hukuksuz gerekçelerle henüz 17 yaşındayken idam edildiğini söyledi. Kökoğlu, “Erdal Eren de bugün Özak işçilerinden Corning, Pekintaş işçilerine; insanca yaşam ve çalışma koşulları için, hakları için direnen işçi sınıfının mücadelesinde yaşıyor” dedi.

“DEVRALDIĞIMIZ SOSYALİZM BAYRAĞINI LAYIĞIYLA TAŞIYACAĞIZ”

Recep Tayyip Erdoğan ve cumhur ittifakının uyguladığı tüm politikaların gençliğe ölüm, açlık, yoksulluk ve geleceksizlik olarak geri döndüğünü söyleyen Kökoğlu, koşullar ne kadar ağırlaşırsa ağırlaşsın gençlerin sessiz kalıp olan biteni izlemediğini, izlemeyeceğini belirtti. Erdal’ı anmanın yolunun onun mücadelesini anlamaktan ve ilerletmekten geçtiğini de söyleyen Kökoğlu, “Biz gençler de Erdallardan devraldığımız sosyalizm bayrağını layığıyla taşıyacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

“YAŞAM KOŞULLARIMIZ, GELECEKSİZLİĞİMİZİN FRAGMANI”

Basın açıklamasını ise Emek Gençliğinden Berivan Özkara okudu. “Henüz 17 yaşında Erdal, suçsuzluğu birçok kez kanıtlanmasına, yaşı idam cezası için küçük olmasına rağmen parasız eğitim ve özgür bir gelecek istediği için katledildi” diyen Özkara, “Erdoğan ve cumhur ittifakı, gerici faşist bir rejim inşa etmek için hızla çalışıyor. Uyguladığı tüm politikalar gençliğe açlık, yoksulluk ve geleceksizlik olarak geri dönüyor. Barınma sorunundan ders materyallerine erişime kadar parasız eğitim talebinin yakıcılığı ayyuka çıkarken yaşam koşullarımız geleceksizliğin hem fragmanı hem de habercisi haline geliyor” diyerek bugünkü gençliğin yaşadığı zorlukları sıralayan Özkara, Eskişehir’de yaşam koşulları ve ekonomik zorlukların yarattığı cendereden dolayı intihar eden ve KYK yurdunda ihmaller sonucunda yaşamını yitiren Zeren Ertaş’ı da andı. 

TÜM ESKİŞEHİR GENÇLİĞİNE MÜCADELE ÇAĞRISI

Özkara, açıklamasının devamında Türkiye gençliğinin böylesi zor koşullardan ilk kez geçmediğini ve asıl önemli olanın nasıl bir tutum alınacağı konusu olduğunu vurguladı. Özkara, “Erdal Eren, kendisi gibi binlerce gencin yaşadığı ortak sorunların çözümü için örgütlü mücadeleye atılan, bu sorunların kaynağı olan kapitalist sistemi ortadan kaldırmayı nihai hedef bilerek yaşamını işçi sınıfıyla birleştirmiş genç bir komünistti. Onlar, Sinan Suner, Ercan Koca ve Erdal Eren, faşizmin ve gericiliğin saldırganlığına karşı halkın safında mücadele eden genç devrimcilerdi. İşçi sınıfı iktidarı ve sosyalizm davasında işkencelere, idamlara boyun eğmediler. Tüm Eskişehir gençliğini bir kez daha talepleri etrafında, geleceği için, Erdal’dan miras kalan parasız, bilimsel ve demokratik eğitim mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz” dedi.

ÖZAK TEKSTİL İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİNE DESTEK

Basın açıklaması sonlanırken Urfa’da sendikal haklarını almak ve insanca koşullarda çalışmak için direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin kararlılıkla süren mücadelesi de selamlandı. “Özak işçileri yalnız değildir!” sloganı atılarak işçilerle dayanışma mesajı verildi.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz