AKP, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 24,73'lük altı aylık enflasyon oranının ardından en düşük emekli maaşı konusunda harekete geçti. TÜİK, Haziran ayı enflasyonunu yüzde 1,64 olarak duyurmuştu.

Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli' Narin Güran'ın annesi Yüksel Güran'la ilgili 'kan' iddiası: 'Devlet istiyor, gizli'

Bu durum, SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 24,73, memur emeklileri için ise toplu sözleşme gereği yüzde 19,31 zam anlamına geliyor. Ancak kök aylık uygulaması nedeniyle en düşük maaş alan yüzbinlerce emeklinin beklenen zammı tam olarak alamaması ihtimali ortaya çıktı.

Bu nedenle Ocak 2024'ten itibaren uygulanan 10 bin lira olan "en düşük emekli maaşı" konusunda yasal bir düzenleme yapılması gündemde. Eğer mevcut kök maaş uygulamasında bir değişiklik yapılmazsa, yaklaşık 1 milyon emekli mevcut maaşı olan 10 bin lira almaya devam edecek ve 2.7 milyon emeklinin zam oranı yüzde 24,73'ün altında kalacak.

AKP'nin bu konudaki mağduriyeti gidermek amacıyla yeni bir çalışma başlattığı öğrenildi. Partinin iktisatçı kurmayları, en düşük emekli maaşının artırılmasına yönelik etki analizi raporu hazırları da bildirildi. Çalışmalar, en düşük emekli maaşının en az 12 bin liraya çıkarılmasını öneriyor. Hazırlanan raporun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduktan sonra ilgili adımların atılması bekleniyor.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu konu üzerinde çalışılıyor. Henüz kesin bir karar verilmiş değil" ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda, Ocak 2024'ten bu yana uygulanan en düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesinde. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli, yasa gereği 10 bin lira aylık almakta.

Ancak kök maaşa yapılan düzenleme olmadığı sürece bu emeklilerin maaşı yüzde 24,73’lük zamma rağmen 10 bin lira olarak kalacak. Eğer “en düşük emekli maaşı”na altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılırsa, Temmuz 2024 itibarıyla “en düşük emekli aylığı” 12 bin 473 liraya yükselecek.

Editör: Selda Manduz