Politika

EMEP’ten 12 Eylül açıklaması: Özelleştirmelerin önü açıldı, işçi hareketi bastırıldı

Abone Ol

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin yıldönümünde yazılı açıklama yaptı.

12 Eylül darbesi zihniyetinin bugün yeni anayasa ile güçlendirilmek istenen tek adam yönetimiyle sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Dün 12 Eylül rejimine karşı mücadele edenler, bugün de tek adam rejimine karşı mücadele ediyor” ifadeleri kullanıldı.

12 Eylül Askeri Darbesinde Meclis'in kapatıldığını, Anayasanın askıya alındığını, bütün partiler, sendikalar, derneklerin kapatıldığının anımsatıldığı açıklamada, Darbe sürecinde 650 bin kişinin gözaltına alındığını, 50 binden fazla kişinin tutuklandığını kaydedildi.

Başkavak, “171 kişinin sorgu ve işkencelerde, 49 kişi idam edilerek, 14 kişi de cezaevlerinde açlık grevlerinde öldüler. 30 bin kişi 'sakıncalı' olduğu iddiasıyla işlerinden atılırken binlerce sınıf bilinçli, mücadeleci işçi de fabrikalardaki işlerinden atıldı” dedi.

ÖZELLEŞTİRMELERİN ÖNÜ AÇILDI, İŞÇİ HAREKETİ BASTIRILDI

12 Eylülden yıllar sonra dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren'in “Eğer 24 Ocak kararları denen kararların arkasından 12 Eylül dönemi gelmemiş olsaydı, o tedbirlerin fiyasko ile sonuçlanacağından hiç şüphem yoktu. Böyle sıkı bir askeri rejim sayesinde o tedbirler meyvesini vermiştir” dediğini hatırlatan Başkavak, bu sözlerin darbenin kimler için yapıldığının itirafı olduğunu söyledi.

 Başkavak, “Gerçekten de darbe meyvesini verdi ve tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırıldı, sübvansiyonlar kaldırıldı, başta tarım ürünleri olmak üzere ithalat serbestleştirildi, özelleştirmelerin önü açıldı. Sonuçları açısından; işçilerin kazanılmış hakları geriye götürüldü, işçi ve emekçiler baskı altına alındı, örgütlülükleri zayıflatıldı, darbecilerin yayınladığı genelge ile kıdem tazminatına tavan getirildi. TİS’lerde Yüksek Hakem Kurulu yetkilendirildi ve 1981-1983 arası 148 toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlandı. 1980 ile 1987 arasında reel ücretler yüzde 40 geriledi” ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASANIN AMACI TEK ADAM REJİMİ

Bugünlere gelindiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her zaman “yeni ve demokratik anayasa”dan bahsettiğine dikkat çeken Başkavak, tek adam düzeni pekiştirmek üzere halkın demokratik anayasa isteğinin istismar edildiğini ifade etti.

“OHAL’den istifade ederek grevleri yasaklıyoruz.” diyen Erdoğan’ın demokratik anayasa derdi olmadığını belirten Başkavak, şöyle devam etti:

“Darbeci generallerin mitinglerde ellerinde Kuran, dillerinde ayet ile başlattıkları süreç; bugün tarikatların devlet kadrolarını paylaşmasına, başta okullar olmak üzere devlet kurumlarına imam atanmasına kadar ilerledi. Din istismarı ekonomiye de yansıdı “Nas var nas” denilerek halkın cebinden alınan paralar bankalara aktarıldı. Dün 12 Eylül rejimine karşı mücadele edenler, bugün de tek adam rejimine karşı mücadele ediyor. Hak ve özgürlüklerimizi işçiler ve ezilen halk kitleleri olarak birleşerek verdiğimiz mücadelesi sayesinde adım adım kazanabiliyoruz, genişletebiliyoruz.”

Kaynak: Evrensel