Milyonlarca işçiyi etkileyecek olan 2024 yılı asgari ücret görüşmeleri 11 Aralık tarihinde görüşülmeye başlanacak.

Görüşme öncesi yazılı açıklama yayımlayan Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Örgütü, asgari ücretin açlık sınırında değil insanca yaşayacak bir düzeye çekilmesini talep etti.

Türkiye’de ücretli kesimin yarıdan fazlasının asgari ücret düzeyinde ücretlerle yaşamını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, kayıt dışı çalışanların yüzde 83,5’i asgari ücret düzeyine bile erişemediği, kadınların ise yüzde 60’ının asgari ücret ile çalıştığı ifade edildi.

Asgari ücretlinin enflasyona daha fazla ezileceği dile getiren açıklamada, “TÜİK verilerine göre yıllık yüzde 61, 98 ENAG’a göre ise yüzde 129, 27 olarak açıklanan enflasyona asgari ücretlinin daha fazla ezdirileceğinin itirafı niteliğinde” denildi.

“SÖZLEŞME İŞÇİLERİN ONAYI ALINARAK İMZALANMALI”

Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in ise 4 kişilik ailenin açlık sınırı olan 14 bin liradan görüşmeleri başlatacaklarını açıkladığı hatırlatılan açıklamada, “Oysa Türk-İş’in kendi belirlediği rakamlara göre kasım ayında yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18 bin 239 liraya çıkmış durumda. En büyük işçi sendikası konfederasyonu Türk-İş, işçilere ve ailelerine yoksulluk sınırında yaşamı bile layık görmüyor. Bu yıl görüşmelere geçen yıllardan farklı olarak 1 işçi yerine, farklı işkollarından 4 işçinin katılması ise asgari ücretin bu şekilde belirlendiği bir sistemde bir şey ifade etmiyor” ifadelerine yer verildi.

EMEP İzmir, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu halihazırda işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Görüldüğü üzere işçi tarafının azınlıkta olduğu böyle bir komisyondan işçi lehine karar çıkması beklenemez. Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaldırılmalıdır. Asgari ücretli işçiler tarafından seçilmiş gerçek işçi temsilcileri patron temsilcileri ile masaya oturmalı, işçilerin talepleri tartışılarak belirlenmeli uzlaşmazlık durumunda işçinin grev hakkı bulunmalıdır. Anlaşma durumunda ise sözleşme işçilerin onayı alınarak imzalanmalıdır” dedi.

“SADECE EV KİRASI BİLE MEVCUT ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE”

İşçilerin insanca bir yaşam talebinin her geçen gün yakıcılığını arttırdığı dile getirilen açıklamada, “İzmir Ticaret Odası’nın verilerine göre son yıllarda İzmir dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerin başında geliyor. Ev kiralarının ortalaması da 15 bin lirayı bulmuş durumda. Yani sadece ev kirası bile açlık sınırının üzerinde. Ekonomi 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre 5,9’luk büyüdüğü duyuruldu. Büyüyen kesim hangisi? Kimin emeği üzerinden? Bu büyümeden emekçilere ne düştü soruları yanıtlanmalı, işçi ve emekçiler örgütlü bir şekilde hakkını aramalıdır” denildi.

Bilimsel mütalaa raporu: Afganistanlı Nourtani diri diri yakılmış olabilir Bilimsel mütalaa raporu: Afganistanlı Nourtani diri diri yakılmış olabilir

“ASGARİ ÜCRETİ EN AZ YOKSULLUK SINIRI DÜZEYİNDE BELİRLENMELİ”

İktidarın açıkladığı Orta Vadeli Program ile 2024 yılında işçi ve emekçilere daha fazla sömürü vaat edildiğini söyleyen EMEP İzmir açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sermaye için alabildiğine teşvik, destek ve ayrıcalık sunan iktidar yabancı sermaye için ülkeyi örgütsüz ve ucuz işçi cennetine çevirmek istiyor. İşçiler tek bir işte çalışarak evini geçindiremiyor, ikinci hatta üçüncü işlerde çalışanların sayısı hiç de az değil. 2024 yılı asgari ücreti en az yoksulluk sınırı düzeyinde belirlenmeli, vergide adalet sağlanmalı, servet vergisi getirilmeli, bütçe halk için yapılmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.”

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz