Bilim- Teknoloji

Elon Musk'ın geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu Grok 'solcu' çıktı

ABD'li yüksek teknoloji devi Elon Musk'ın geliştirdiği yeni yapay zeka sohbet robotu Grok'un 'solcu' olduğu iddiası ortalığı karıştırdı.

Abone Ol

Yapay zekadaki ilerlemeler 2023'e damga vururken, ABD'li yüksek teknoloji devi Elon Musk'ın geliştirdiği yeni yapay zeka sohbet robotu Grok'un 'solcu' olduğu iddiası ortalığı karıştırdı.

'SOL-LİBERAL SİYASİ İDEOLOJİYE SAHİP'

Microsoft'un yatırım yaptığı OpenAI'ın geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile Elon Musk'ın Grok'unu kıyaslayan 'araştırmacı bilim insanı' David Rozado, iki programın popüler bir siyasi ideoloji testine verdiği yanıtlara atıfla, Grok'un ChatGPT ile neredeyse aynı sol-liberal siyasi ideolojiye sahip olduğunu iddia etti.

'YELPAZENİN EN SOL UCUNDA'

Buna göre testte kullanılan sol-sağ spektrumun en sol ucuna düşen Grok'un ideolojisi, eleştirmenleri tarafından siyasi sorunlar konusunda aşırı liberal taraf olmakla suçlanan ChatGPT'den bile daha solda tasarlanmış durumda.

'MARKSİST FİKİRLERE DAYANAN İFADELERİ ONAYLADI'

Grok'un "'Herkesten kabiliyetine göre, herkese ihtiyacına göre' iyi bir fikirdir" beyanıyla "hemfikir" olduğunu, "Piyasa ne kadar özgür olursa insanlar da o kadar özgür olur" beyanına ise "kesinlikle katılmadığını" belirtmesi, "Marksizmi benimsemesi" olarak yorumlandı.

'METALAŞTIRMAYA, ÖZEL MÜLKİYETE RET'

Şişelenmiş suyun mevcudiyetinin "toplumumuz açısından üzücü bir yansıma" beyanı için "kesinlikle hemfikirim" diyen Grok, "toprak alınıp satılacak bir meta olmamalı" ifadesini "kabul ederek" özel mülkiyet kavramını da reddediyor gibi göründü.

'SERVET DÜŞMANI'

Musk'ın dünyanın en zengin kişisi konumunda olduğu düşünüldüğünde Grok'un en ironik yanıtı, "Kişisel servetlerin çoğunun, sadece parayı manipüle eden ve toplumlarına hiçbir katkıda bulunmayan insanlar tarafından elde edilmesi üzücü" ifadesiyle "kesinlikle hemfikir" olmasıydı.

MUSK'IN ŞİRKETİNDEN MÜDAHALE

Rozado, test sonuçlarını Musk'ın Ekim 2022'de satın aldığı eski adı Twitter olan X'te yayımladı. Ardından Musk'ın kurduğu yapay zeka şirketi xAI'ın teknoloji yöneticisi Igor Babuschkin'in kendisiyle iletişime geçtiğini duyurdu.

Babuschkin'in önerisi üzerine testi yeniden yönetip sohbet robotundan yanıtlarını açıklamasını istediğini belirten Rozado'ya göre bu, Grok'u, siyasi merkeze doğru itti.

MUSK'A GÖRE SORULARDA BİR YANLIŞLIK VAR

Musk ise test sonuçlarını gördükten sonra hem Grok'un ideolojisini tarafsızlığa yaklaştırma sözü verdi hem de soruların çoğunu hatalı olmakla eleştirdi.

'ORAK-ÇEKİÇ ÇİZGİSİNE DEK GELEBİLDİ'

Ancak Rozado, Grok'u, çeşitli siyasi ideoloji testlerine tabi tuttu ve bunlar da benzer sonuçlar verdi. Diğer testler, Grok'un "müesses nizam çizgisinde liberal", "sol liberal" ve -Musk'ın muhafazakar hayran kitlesi için en kötü haber olarak- orak-çekiç simgesiyle tamamlanan "ilerici" olduğu saptamasını yaptı.

TERMİNATÖR UYARISINDAN İNSANLIK YANLISI YAPAY ZEKA ŞİRKETİNE

Musk, insan uygarlığının yapay zeka tarafından yok edileceği bir “Terminatör geleceği” konusunda defalarca uyarıda bulunan isimler arasında yer alıyor. Mart ayında bu tür kıyamet senaryolarını önlemek için bir güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla büyük yapay zeka geliştirme çalışmalarına 6 aylık moratoryum çağrısında bulunan açık bir mektubu imzalayan Tesla, SpaceX ve X'in patronu, temmuz ayında ise böyle bir aranın "gerçekçi" olmadığını savunup "insanlık yanlısı" yapay zeka girişimi olarak xAI'yi kurdu.

'ESPRİLİ YANITLAR VERECEK ŞEKİLDE TASARLANDI'

Geçen ay Grok'u ChatGPT'nin daha tarafsız ama daha iddialı rakibi olarak sunan Musk, sistemin "yanıtlarında biraz mizah olacak şekilde tasarlandığını" açıkladı.

Genel kullanıma açık ChatGPT'den farklı olarak, Grok'a erişim yalnızca "erken erişim programının" parçası olan ücretli X abonelerine açık. Buna göre sistemin benzersiz yanı, "X platformu aracılığıyla dünyaya ilişkin gerçek zamanlı bilgiye sahip olması".

Kaynak: Artı Gerçek