Güney Amerika ülkesi Ekvador'da devlet başkanlığı seçimi yarışını eski milletvekili Daniel Noboa'nın kazandığı kesinleşti.

Oyların yüzde 91,46'sının sayıldığı Ekvador'da kesin olmayan sonuçlara göre, Ulusal Demokrasi Hareketi adayı Noboa oyların yüzde 52,28'ini, “Correizm”in temsilcisi Halk Devrimi adayı Luisa Gonzalez ise yüzde 47,72'sini aldı.

Noboa, zafer konuşmasında yarından itibaren yeni bir Ekvador için çalışacaklarını dile getirerek, "Yarın yeni bir umut başlıyor ve yarından itibaren cumhuriyetin yeni başkanı Daniel Noboa çalışmaya başlıyor" ifadesini kullandı.

GONZALEZ YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Gonzalez, sonuçların kesinleşmesinin ardından yenilgiyi kabul ederek, "Demokrasi kazandı, en içten tebriklerimizi sunuyoruz" diye konuştu.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı (CNE) Diana Atamaint da sandıkların yüzde 90'dan fazlasının açıldığını belirterek, Noboa'nın seçimleri önde bitireceğinin kesinleştiğini söyledi.

DANIEL NOBOA KİMDİR?

35 yaşındaki Daniel Noboa, 2006’da ikinci turda Correa’ya yenilen iş insanı ve politikacı Álvaro Noboa’nın oğlu. Noboa ailesi, ülkenin en zengin ve etkili ailesi sayılıyor. Noboa Grup’a bağlı 100’den fazla şirket bulunuyor.

New York Üniversitesi Fen Bilimleri ve İşletme bölümlerinden mezun Daniel Noboa’nın son kamu görevi meclis üyeliğiydi ve aynı zamanda vergi ve yatırım alanlarında yasalar çıkardığı Ekonomik ve Üretken Kalkınma Komisyonunun başkanlığını yaptı.

İlk kez bir seçime başkan adayı olarak katılan Noboa, eski Başkan Lenin Moreno’nun Correa çizgisinden ayrılmasının ardından partileri Alianza País’in (Ülke İttifak) eski üyelerini bir araya getiren PID (Halk, Eşitlik ve Demokrasi) ve Mover gibi örgütleri içeren “Alianza Acción Democrática Nacional/Ulusal Demokratik Eylem" İttifakının adayı olmuştu.

KÜRTAJIN YASALLAŞMASINA KARŞI BİR KADIN ADAY

“Correizm”in mevcut temsilcisi Luisa Gonzalez 45 yaşında bir avukat. Tek kadın aday olan Gonzalez, Correa hükümeti döneminde kamu yönetimi alanında görevler almıştı. Şirketler Denetimi Ulusal Sekreterliği, Madrid Konsolos Yardımcılığı ve Turizm Yönetimi Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Gonzalez, seçim sürecinde “Baş danışmanım elbette Rafael Correa olacak” diye açıklamıştı.

Kendisi bekar bir anne olan González, Manabi ili meclis üyesi olarak görev yaptığı sürede, 2021’de Anayasa Mahkemesi tarafından suç olmaktan çıkarılan ve ülkede yoğun tartışmalara yol açan “tecavüz nedeniyle kürtajın yasallaştırılmasına” karşı çıkmıştı. Geçtiğimiz temmuz ayında İspanyol El Pais gazetesine konuşan Gonzalez, “Feminist ya da ilerici olmanın kürtajdan yana olmayı gerektirmediğini” iddia ederek, “Fikrimi asla değiştirmeyeceğim” diye de vurgulamıştı.

Editör: Selda Manduz