Güncel

Diyarbakır-Mardin arasındaki yangının sebebi bakımsız elektrik hatları mı?

Diyarbakır-Mardin arasındaki 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının ardından pek çok soru işareti ortaya çıkarken, etkin bir soruşturma yürütülmesi yönünde çağrı yapıldı.

Abone Ol

Diyarbakır-Mardin arasındaki kırsal bölgede başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayarak en az 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının ardından pek çok soru işareti ortaya çıkarken, etkin bir soruşturma yürütülmesi yönünde çağrı yapıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan yangınla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ancak gerek bölge halkı gerekse hukukçular etkin soruşturma yürütüleceği konusunda endişelerini dile getirdiler.

DİYARBAKIR BAROSUNDAN SUÇ DUYURUSU

Diyarbakır Barosundan yapılan açıklamada, yangının çıkış sebebi ve müdahalede geç kalındığı iddialarına ilişkin etkin bir soruşturma faaliyeti yürütülmesi gerektiği belirtilerek, Baronun bu amaçla Çınar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu aktarıldı. Açıklamada, 'Birden Fazla İnsanın Ölümüne ve Yaralanmasına Sebebiyet Verme' (TCK md. 82/1-c), 'Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Düşürülmesi' (TCK md. 170) 'Görevi Kasten Kötüye Kullanma' (TCK md. 170) kapsamında suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı ve Diyarbakır Barosunun soruşturmanın takipçisi olacağı vurgulandı.

ELEKTRİK DAĞITIMCISI ŞİRKET ‘OLAY YERİ’NDE

Öte yandan görgü tanıklarının, yangının elektrik tellerindeki kıvılcımın araziye düşmesiyle başladığını söylemesi gözleri bölgenin elektrik dağıtımını üstlenen şirkete çevirdi. Yangının çıktığı noktada Dicle Elektrik Dağıtım Şirketinin (DEDAŞ) çalışma başlatması da dikkat çekti. Özelleştirilen elektrik dağıtım hizmetleri sonucu Diyarbakır’ın elektrik dağıtımını Eksim Holdingin sahibi olan Tivnikli ailesi yapıyor. Eskiyen elektrik nakil hatlarını yenilememekle yangının çıkmasında sorumluluğu tartışılan DEDAŞ, bölgede çalışma yürütmeye başladı. DEDAŞ ekiplerinin, yangının çıktığı iddia edilen direk üzerinde çalışma yürütmesi dikkat çekti. Bölge halkı, DEDAŞ’ın çalışmayla delilleri karartmasından da endişe ediyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan köylülerden Hasan Abi, “Yangın belediyenin itfaiyeleri ve halkın imkanlarıyla söndürüldü. Dün gece elektriklerimiz yoktu. Akşam elektrik geldiği anda yangın da yayıldı” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE DE ‘ELEKTRİK TELLERİ’ DEDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı, Çınar ilçesine bağlı Tobini kırsal mahallesinde elektrik tellerinden kaynaklandığı düşünülen yangına dair uydu üzerinden yaptığı tespitle yangının 66 kilometrelik alanı etkilediğini belirtti. Geniş tarım arazilerine sahip bölgede yangının rüzgârın etkisiyle ilerlediği, zarar gören bölgede buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tahıl ürünlerinin ekili olduğu, ayrıca zeytin ağaçlarının bulunduğu belirtildi. Yine bölgenin birçok hayvan ve bitki türüne de ev sahipliği yaptığı aktarıldı.

DEM PARTİLİ VEKİLLER BÖLGEDE

Gece saatlerinden itibaren olan yerine giden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları da yurttaşlarla birlikte bekledi.

YARALI HAYVANLAR İÇİN VETERİNERLERE ÇAĞRI

Yangında, çok sayıda hayvan yanarak can verdi, çok sayıda hayvan da yaralandı. Yaralı hayvanlar için yetkililerin bir adım atmadığını belirten köylüler gönüllü veterinerlere çağrı yaptı. Köylüler tarafından kurtarılan ancak ağır yaralı olan bazı hayvanların açık arazide bekledikleri görüldü.