Güncel

Denetimsizlik yine faciaya neden oldu: İtfaiyenin yetkisi elinden alınmış

Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki bir otelde çıkan yangında 66 kişi hayatını kaybetti. Faciaya dönüşen yangına yine denetimsizlik damga vururken müteahhitlerin talebi doğrultusunda itfaiyenin denetimi ve yetkisi elinden alınmış.

Abone Ol

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde çıkan yangın sonucu bir otel kül oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangın faciasında 66 kişi hayatını kaybederken 51 kişi de yaralandı.

Yangın felaketine yine denetimsizlikler damga vurdu.

İTFAİYENİN DENETİM VE YETKİSİ ELİNDEN ALINDI

Gazete Duvar'dan Bahadır Özgür'ün haberine göre yıllar önce inşaatçıların isteği ile itfaiyenin denetim ve yetkisinin elinden alınması Kartalkaya'da meydana gelen felakete giden yol açılmış.

Habere göre, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'ine yönelik bir dizi değişiklik içeren 5 Nisan 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, denetime büyük bir darbe vurdu.

Değişiklikler "Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Bazı Yönetmeliklerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ifadesi ile yayımlanmıştı.

Değiştirilen bir cümle ise dikkat çekiyor.

'İTFAİYE BİRİMLERİNİN GÖRÜŞÜ' KISMI KALDIRILDI

Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrası olan "Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır" cümlesi, "Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır" şeklinde değiştirildi.

Sonuç olarak "itfaiye birimlerinin görüşü" alınır kısmı kaldırılmış oldu.

İnşaat ekonomisine dayalı iktidar o yıllarda her değişikliği inşaatçıların, TOKİ taşeronlarının istediği şekilde yapıyordu. Müteahhit lobisi yangın konusundaki tedbirleri bile kendilerine engel görüyordu.

RESMİ GAZETE İLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Aynı tarihlerde, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından "Yapı kullanma izinlerinde başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar" başlığı altında hazırlanan değişiklikler, 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe sokuldu. Değişiklikte şöyle deniliyordu:

"Yapı kullanma izni vermeye yetkili idarece, başvuru sahibinden kullanılan malzemenin irsaliye ve faturası, doğalgaz uygunluk belgesi, yangın güvenlik (itfaiye) raporu, sığınak raporu, emlak alım vergisi ilişik kesme belgesi, yapı denetim kuruluşu tarafından gerçekleştirilen temel, toprak ve ısı yalıtım vizeleri başta olmak üzere herhangi bir vize işlemi için ilgili idarece hazırlanacak onay belgesi, çevre düzenine ilişkin yazı, işgaliye borcu olmadığına ilişkin yazı, vergi dairelerinden vergi borcu olmadığına ilişkin belge, belediye tarafından alınan vergi ve harçların makbuzları ve buna benzer belgeler istenmez."