Politika

DEM Parti, Ağrı'da dört belediye eşbaşkan adayını belirledi

DEM Parti, ön seçimle Ağrı merkez, Patnos, Doğubayazıt ve Diyadin ilçelerinde belediye eşbaşkan adaylarını belirledi.

Abone Ol

DEM Parti'nin Ağrı'da yaptığı ön seçimde kent merkezi ile Doğubayazıt, Diyadin ve Patnos ilçelerinde eş başkan adayları belirlendi.

Tutak, Eleşkirt ve Hamur ilçesinde ise ön seçime gidilmedi. Yeterli delegasyon sağlanmazsa adayların genel merkezinin kararı ve eğilim yoklaması ile belirleneceği açıklandı.

AĞRI'DA ARAS VE AKKUŞ KAZANDI

377 delegenin oy kullandığı Ağrı Belediyesi için 4 kadın ve 5 erkek eş başkan aday adayı yarıştı. 2014'te görevden alınan, yerine kayyım atanan ve bir süre tutuklu kaldıktan sonra beraat Diyadin Belediye Belediyesi Eşbaşkanı Hazal Aras il turda 283 oy alarak açık farkla seçildi. Mehmet Akkuş ve Maşuk Arpaç'ın yarıştığı ikinci turda ise DTP Arnavutköy İlçe Başkanlığının ardından Ağrı'ya dönerek siyasi hayatını sürdüren iş insanı Akkuş belediye eş başkan adayı oldu.

DOĞUBAYAZIT'TA AŞAN VE ALKAN

Artı Gerçek’ten Şenol Bali’nin haberine göre, Kürt siyasetinin güçlü olduğu, kentin büyük ilçelerinden Doğubayazıt'ta ön seçim kıyasıya geçti. Birinci turda Gönül Öztürk 140, Aygül Aşan 134, Kenan Alkan 227, Nuri Çelik 148 oy aldı. İkinci tura kalan seçimlerde Aygül Aşan ve Kenan Alkan en fazla oyu alarak aday olmaya hak kazandı. İş insanı Aşan, 2005 yılından beri aktif siyasetin içerisinde. Alkan da uzun yıllardır aktif siyaset yürütüyor. Alkan, çevre ve kültürel varlıkların korunması için verdiği mücadeleyle de öne çıkıyor.

PATNOS'TA KARTAL VE TOZUN

Ağrı'nın en büyük ilçelerinden Patnos'ta dört kadın ve 15 erkek aday adayı yarıştı. Birinci turda Rojbin Kartal 176, Solmaz Özlen 192, Mir Bedirhan Ayaz 113, Cabir Tozan ise 119 oy aldı. İkinci turda en fazla oyu alan Rojbin Kartal ve Cabir Tozun Patnos Belediyesi Eşbaşkan adayı oldu. 1997 yılı doğumlu Kartal, en genç adaylardan biri olarak öne çıktı. Katral, HDP'de gençlik çalışmalarının yanı sıra Özgür Kadın Hareketi (TJA) içerisinde de yer aldı. Çevre Mühendisliği mezunu olan Tozun ise ilçede ticaretle uğraşıyor.

DİYADİN'DE KADIN EŞBAŞKAN ADAYINI KOMİSYON BELİRLEYECEK

Kürt siyasetinin güçlü olduğu Diyadin ilçesinde de seçimi ikinci turda 107 oy alan Adnan Doğan kazandı. Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu olan Doğan, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve KESK Ağrı şubesi üyesi. Diyadin'de kadın eşbaşkan adayı ise merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

'KENTTE RÜZGÂR DEM PARTİ'DEN YANA ESİYOR'

DEM Parti Ağrı İl Eşbaşkanı Umut Doğruer, ön seçimleri Artı Gerçek'e değerlendirdi. Doğruer, "Hem kadın hem erkek eşbaşkan adaylarımız büyük bir heyecan yarattı. Kentte rüzgâr tamamen bizden yana esiyor. İnsanların partimize bir ilgisi vardı zaten. Ön seçim ve isimlerin bu şekilde belirlenmesi bu ilgiyi arttırdı. Yapılan yanlışlardan ötürü bir öfke vardı. Bu nedenle insanlar sandıkların bir an evvel kurulmasını bekliyor" diye konuştu.

DEM PARTİ KENT MERKEZİ VE ÜÇ İLÇEDE İDDİALI

Ağrı merkez, Doğubayazıt, Diyadin ve Patnos'ta güçlü olduklarını vurgulayan Doğruer, "Kent merkezi ve bazı ilçelerde kesin alıyoruz. Bir, iki ilçede AK Parti de güçlü. Yarış bu ilçelerde olacak. Kalan yerlerde kazanma durumumuz kabullenilmiş durumda" dedi.

'SEÇİM ŞÖLEN HAVASINDA GEÇTİ'

Ön seçimde belirlenen adayların kentte heyecan yarattığını söyleyen Doğruer, “Seçim şölen havasında geçti. Hiçbir yerde en ufak bir sorun yaşanmadı. Aday adaylarımız birbirlerini tebrik edip sarıldılar ve seçilen arkadaşlarla beraber sahaya indiler. Biri merkez belediye olmak üzere üç ilçede ön seçim yaptık. Kalan ilçelerde delegasyon durumuna göre aynı yöntemle ön seçime gideceğiz. Bu küçük ilçelerde demokratik eğilimle yine halkı katarak adaylarımızı belirleyeceğiz" diye konuştu.