Suriye'nin fiili devlet başkanı ve başkomutanı gibi hareket eden Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani (gerçek adıyla Ahmed Şara), bu kez içlerinde yabancı savaşçıların da olduğu cihatçıları orduda üst düzey pozisyonlara atadı.

Al Arabiya'ya verdiği röportajda yeni anayasanın hazırlanması için üç, seçimlerin yapılması için dört yılın bile yeterli olmayabileceğini söyleyen Colani, devlet kurumlarının yeniden inşası adı altında cihatçı rejim yapılandırırken orduya da el attı.

ESAD'IN DEVRİLMESİNDEN BERİ İLK: 49 KİŞİYE RÜTBE DAĞITILDI

Geçen hafta cihatçı fraksiyonlarla kendilerini feshedip savunma bakanlığına entegre olmaları konusunda anlaşma açıklayan Colani, pazar gecesi yayımladığı kararnameyle 8 Aralık'ta Esad yönetimini devirmelerinden bu yana ilk kez komutan atamaları yaptı.

LİSTEDE 7 YABANCI UYRUKLU VAR

49 kişiye rütbe dağıtılan listede HTŞ'nin askeri liderleri, HTŞ saflarındaki Türkiye, Tacikistan, Çin (Uygur), Arnavutluk, Ürdün ve Mısır vatandaşları ve Suriye savaşının ilk döneminde ordudan firar edip muhaliflere katılan eski subaylar var.

'EN ÜST YEDİ RÜTBE HTŞ'YE'

HTŞ'nin genel askeri komutanı olarak 27 Kasım'da İdlib'den başlayıp 8 Aralık'ta başkent Şam'da Esad'ın devrilmesiyle sonuçlanan taarruzu yöneten Ebu Hasan Hamavi (gerçek adıyla Murhaf Ebu Kasra), savunma bakanı yapılmasının ardından tümgeneral rütbesini aldı. HTŞ'nin askeri liderlerinden Ali Nureddin Nasan, tümgeneral rütbesi alıp genelkurmay başkanı oldu. HTŞ komutanlarından Ebu Hayır Taftanaz (gerçek adıyla Hasan Şuayıp) da tuğgeneral rütbesine nail olanlardan.

'COLANİ'NİN YAKIN ÇEVRESİNDEN İSİMLER'

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Britanya merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'un danışmanlarından Haid Haid, "en üst yedi rütbenin hepsinin HTŞ'den olduğuna" dikkat çekti. Haid, "HTŞ, kendi üyeleri ile kendisine yakın olanları savunma bakanlığının, geleceğin ordusunun ve bu ordunun yeniden yapılandırılmasının yönetici pozisyonlarına yerleştirdi" dedi.

Esad dönemi muhaliflerinin Londra merkezli Gözlemevi'ni yöneten Rami Abdülrahman da "kararnamede adı geçen Suriyelilerin çoğunun HTŞ'den, kalanının müttefik gruplardan geldiğini, rütbe dağıtılanların genelde Colani'nin yakın çevresinden olduğunu" söyledi.

HANGİ YABANCIYA NE RÜTBE VERİLDİ?

Listede yabancı savaşçı olarak göze çarpan yedi isim var.

HTŞ'nin önceki hali Nusra Cephesi'nden beri Colani'nin yanında duran, Türkiye vatandaşı olduğu söylenen, Muhtar Türki kod adıyla bilinen Ömer Muhammed Çiftçi, tuğgeneral rütbesini aldı.

Colani'ye yakın isimlerden olan, 2013'ten beri Suriye'de bulunan, Ebu Hüseyin Ürdüni kod adıyla bilinen Filistin asıllı Ürdün vatandaşı Abdulrahman Hüseyin Hatib de tuğgeneral oldu.

Çin'den Uygur savaşçı Ebu Muhammed Türkistani kod adlı Abdulaziz Davut Hudaberdi de tuğgeneral rütbesi alanlardan.

Ensarioğlu: Nevruz'da silahlar bırakılmış olur, Öcalan ev hapsine çıkarsa Demirtaş'ın hapiste kalması da düşünülemez Ensarioğlu: Nevruz'da silahlar bırakılmış olur, Öcalan ev hapsine çıkarsa Demirtaş'ın hapiste kalması da düşünülemez

Arnavutluk vatandaşı Abdul Semriz Bişari, Tacikistan vatandaşı Mevlan Tirsun Abdulsamet, Mısır vatandaşı Ala Muhammed Abdulbaki, Ürdün vatandaşı İbniyan Ahmed Hariri albay olarak görevlendirildi.

'ATAMAZLAR, SATAMAZLAR, KENDİ BAŞLARINA BIRAKAMAZLAR'

AFP'nin görüşünü aldığı Suriye'deki cihatçılar konusunda uzman Eymen Tamimi, listeye yabancı savaşçıların dahil edilmesinin HTŞ'nin doktriniyle uyumlu olduğunu, örgütün kurucu ilkelerinden birinin muhacirlere ihanet etmemek ve onları ülkelerine teslim etmemek olduğunu söyledi. Tamimi, "Ancak aynı zamanda, kendi başlarına bırakılırlarsa sorun olabilir. Bu yüzden onları yeni Suriye düzenine entegre etmek, her iki amaca da uyan en iyi stratejidir" yorumunu yaptı.

LİSTEDEKİ FİRARİ ESKİ SUBAYLAR

Suriye ordusundan firar edip muhaliflere katılan eski subaylardan bazısı da listede yer aldı: Türkiye'de kurulan Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ilk komutanı olan, 2017'de HTŞ'nin İdlib'deki 'kurtuluş hükmetine' katılan eski hava albayı Riyad Esad, albay Cemil Salih, teğmen Muhammed Hac Ali, teğmen Faris Beyoş.

'SMO'DAN KİMSE YOK'

Atamaların "güvenlik ve istikrarı garanti altına almak için ordunun geliştirilmesi ve modernizasyonunu amaçlayan çabaların bir parçası olarak" sunulduğu kararnamede, Ankara destekli Suriye Milli Ordusu'ndan (SMO) isimlere yer verilmediği gözlemlendi.

'BAŞKALARIYLA İSTİŞARE ETMEDEN TEK TARAFLI ATAMA'

Haid, Colani'nin "bir geçiş süreci figürü" olması gerekirken, "başkalarıyla istişare etmeden tek taraflı" olarak atama yaptığına dikkat çekerek, "Sadece kendi adamlarını değil, Suriyeli olmayanları da terfi ettirme yetkisini kendisinde görüyor" dedi. Uzman, "Esad rejimiyle savaşan Suriyeli olmayanlara vatandaşlık verilip verilmemesi ve verilecekse bunun kriterlerinin ne olması gerektiği" konusunda Suriyelilerin söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Selda Manduz