Politika

ÇAYKUR işçisi ek zam istiyor

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da çalışan işçiler, artan enflasyon karşısındaki hak kayıplarının giderilmesi için ek zam talep etti.

Abone Ol

Kamu çerçeve protokolü kapsamında sözleşme yapan kurumlardan biri olan, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da çalışan işçiler, artan enflasyon karşısındaki hak kayıplarının giderilmesi için ek zam talep etti.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR işçileri ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan’ın katılımıyla Gıda-İş Rize Temsilciliğinde bir basın toplantısı düzenledi.

Türk-İş ve Hak-İş tarafından 2023’te hükümet ile imzalanan kamu çerçeve protokolünün üstünden 1 yıldan fazla zaman geçtiğini hatırlatan Olcay Ozak, enflasyon karşısında işçilerin ücretlerinin pula döndüğünü ifade etti.

Ozak, “Kamu işçilerinin iki yıl süre ile hangi koşullarda çalışacakları, yaşam standartları ve refah düzeyleri bu protokol çerçevesinde karara bağlanarak kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ile belirlendi. Ancak yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kamu çerçeve sözleşmesinin etkisini hızla kaybetmesine neden oldu” dedi.

"İŞÇİLER YILIN 6 AYI İŞSİZ"

TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 64.77, altı aylık enflasyonu ise yüzde 37.57 olarak açıkladığını hatırlatan Ozak, şunları söyledi:

“Buna göre asgari ücrete 2024 yılı için yüzde 49, memur, memur emeklilerine ise yüzde 49.25 oranında ücret artışı yapılmıştır. Kamu çerçeve protokolü kapsamında olan kamu işçilerinin aldığı zam ise 32.57’de kaldı. İğneden ipliğe her şeye gelen zamlar hayatımızı zorlaştırdığı gibi yılın altı ayını işsiz ve herhangi bir ücret almadan geçirdiğimiz düşünüldüğünde yaşadığımız zorluğun derecesi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Altı aylık ücret ile on iki ay geçinmenin ne kadar zor olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Şoförlük, geçici esnaflık, günübirlik işler, başka kentlerde inşaat ve benzer işlerde kayıt dışı çalışarak yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Emekli olabilmek için doldurmamızı istedikleri prim gün sayısını bu sistemde tamamlamamızın mümkün olmadığının bilincindeyiz.”

"MEVSİMLİK DEĞİL KADROLU İŞÇİLİK"

Artan enflasyon ile kiradan gıdaya, eğitimden sağlığa, yakıttan ulaşıma tüm giderler yüzde 200-300 artarken alım gücünün ise eridiğini dile getiren Ozak, “Büyük çoğunluğu mevsimlik olarak çalışan ÇAYKUR işçilerinin durumu 12 ay çalışan diğer kamu işçilerine göre daha da vahimdir. ÇAYKUR işçilerinin altı aylık bir yaşamı olmadığı gibi altı aylık bir ücret de olamaz. Mevsimlik çalışma değil kadrolu çalışma talepleri ile biz Türkiye Gıda İşçileri Sendikası olarak yaşanan bu eşitsizliği yıllardır her platformda dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Türk-İş ve Hak-İş tarafından imzalanan kamu çerçeve protokolünde ‘Mevsimlik işçiler ve taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor’ diyerek protokole imza atıp gelinen noktada bugünkü sonuçlara razı oldular. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin kadro dışı kalmasına zemin hazırladılar” ifadelerini kullandı.

"ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İSTİYORUZ"

ÇAYKUR’da yetkili Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in ise işçilerin sorunlarına kulak tıkadığını belirten Ozak şöyle devam etti:

“ÇAYKUR işçileri de ücretlerinin yaşanılır bir düzeye çıkarılmasını istiyor. Kamu iş yerleri olarak savunma, demir yolu, enerji ve sağlık iş kollarında işçiler ek zam talepleri ile meydanlardan taleplerini dile getirdiler. ÇAYKUR işçileri olarak bizler de aldığımız ücretler ile geçinemediğimiz için ek zam sözleşmeleri yapılarak ücretlerimizin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Son 20 yılda kamu işçilerinin ücretleri Türkiye’de ortalama ücret haline gelen asgari ücretin 4.5 katından 1.5 katına kadar gerilemiştir. Bölüşüm ilişkileri emekçilerin aleyhine bozulmuştur. Bu araçların başında gelen vergi sistemi işçi ve emekçiler üzerinde ki vergi yükünü artıran, adaletsiz bir sistem olarak varlığını korudu. Gelir vergisi tarifesinin güncellemesini, vergi adaletinin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz.”

Ozak, “Mevsimlik ÇAYKUR işçileri kendilerinden kesilen işsizlik fonundan yararlanmak istiyorlar. İşsizlik fonuna ödediğimiz kesintilerden işsiz kaldığımız altı aylık süreçte işsizlik maaşı ödenmesini talep ediyoruz. Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin haklı talepleri etrafında yürütecekleri mücadelenin yanında olacağımızı ve talepler için mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz” diye konuştu.