AKP iktidarı hazineyi yine faiz ve kâra açtı. Bütçeden en yüksek pay cari transfer ve faiz harcamalarına ayrıldı. Sanayi patronlarına teşvik adı altında aktarılan kaynak geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre bu dönem beşe katlanarak 10 milyar liranın üzerine çıktı. Çiftçiye verilen destek tutarı ise enflasyon karşısında reel olarak geriledi.

Merkezi yönetim bütçesi mayıs ayında 219,4 milyar TL fazla kaydetti. Böylelikle Kasım ayından bu yana ilk kez bütçede fazla görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı verilere göre hazinenin faiz ödemeleri geçtiğimiz yılın ocak-mayıs dönemine göre yüzde 99.8 arttı. Böylece faiz ödemeleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ikiye katlandı. Hazine nisan ayında 114 milyar lira faiz ödemesi gerçekleştirmişti. Mayıs ayında faiz ödemeleri 110 milyar lira oldu. Ocak-mayıs aylarında faize ayrılan toplam bütçe 475.1 milyar liraya ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde faize ayrılan ödenek 237.8 milyar liraydı.

SANAYİ BAKANLIĞI PATRONLARA TEŞVİK ADI ALTINDA KAYNAK YAĞDIRDI

AKP bu yılın ilk 5 ayında da sanayi patronlarına teşvik adı altında kaynak aktardı. 2023 yılının ilk 5 ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından patronlara 2 milyar lira teşvik ödemesi yapılmıştı. Bu yılın ilk 5 ayında bu tutar 5 kata çıkarak 10.1 milyar liraya çıktı. Artış oranı yüzde 397 oldu.

Benzin ve motorinde indirim var mı? Benzin ve motorinde indirim var mı?

HALKA EĞİTİM YARDIMI YARI YARIYA AZALDI

Geçtiğimiz yılın mayıs ayında hazine, eğitim için hanehalklarına 1 milyar lira ‘yardım’ ödeneği ayırmıştı. Bu tutar 2024 yılı mayısında yüzde 46 gerileyerek 571 milyon liraya düştü.

TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMELERİ

Artan gıda enflasyonuna rağmen hükümetin tarıma yönelik desteği yasal sınırın oldukça altında kaldı. AKP’nin çıkardığı Tarım Kanununa göre tarıma ayrılması gereken pay GSYH’nin yüzde 1’i olması gerekirken, ayrılan pay yüzde 0.2’de kalırken, tarıma ayrılan pay bütçede geriledi. Mayıs ayında tarıma ayrılan destek tutarı sadece 1.2 milyar lira oldu.

Tarıma ayrılan destek 2023 ocak-mayıs döneminde 34.2 milyar lira iken, bu yılın aynı döneminde artış oranı sadece yüzde 38 oldu. Tarıma bu yılın ilk 5 ayında 47.5 milyar lira ödenek ayrıldı.

Editör: Selda Manduz