İtalya'nın Bologna Belediyesi dün, PKK lideri Abdullah Öcalan'a fahri vatandaşlık verdi. Fahri vatandaşlık belgesi, Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan tarafından teslim alındı.
‘GURUR VE ONURU YAŞIYORUZ’
Ömer Öcalan X hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün İtalya’nın Bolonya kentinde Sayın Abdullah Öcalan’a takdim edilen Fahri Vatandaşlığı almanın gurur ve onurunu yaşıyoruz. Sayın Öcalan ve Kürt halkı adına bu onurlandırmaya çok teşekkür ediyor, bu ödülün barış, demokrasi ve özgürlüğe vesile olmasını diliyoruz” dedi.
Bugün İtalya’nın Bolonya kentinde Sayın Abdullah Öcalan’a takdim edilen Fahri Vatandaşlığı almanın gurur ve onurunu yaşıyoruz. Sayın Öcalan ve Kürt halkı adına bu onurlandırmaya çok teşekkür ediyor, bu ödülün barış, demokrasi ve özgürlüğe vesile olmasını diliyoruz. pic.twitter.com/Y1Fg6AcXGY
— Ömer ÖCALAN (@omerrocalan) April 14, 2025
BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
İtalyan Il Resto del Carlino gazetesine göre, şehrin Belediye Başkan Yardımcısı Emily Clancy, Bologna'da gazetecilere verdiği demeçte, "Bu seçimi yaptığı için Konsey'e teşekkür ediyorum: Bologna'nın bu onursal vatandaşlığı vermekle bir bakıma kendi tarihini ve değerlerini yeniden teyit ettiğine inanıyorum" dedi.
NE OLMUŞTU?
DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, geçen Ekim ayında ve bu ayın başlarında amcasını İmralı Adası'nda ziyaret etmişti.
Abdullah Öcalan, 1980'lerde Suriye'den kaçtıktan sonra 1998'de İtalya'da tutuklandı. Öcalan, Suriye'den sınır dışı edildikten sonra çeşitli Avrupa ülkelerine sığınma başvurularında bulundu, son olarak gittiği İtalya'da siyasi sığınma talebinde bulundu.
Dönemin İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, şüphelilerin idam cezasına çarptırılabilecekleri ülkelere transferini yasaklayan ulusal yasaları gerekçe göstererek Öcalan'ın Türkiye'ye iadesini reddetti. Türkiye’de o dönemde idam cezası bulunuyordu.
Öcalan daha sonra İtalya'dan ayrıldı ve 1999'da Kenya'nın Nairobi kentinde ABD tarafından Türk istihbaratı yetkililerine teslim edildi. Öcalan o zamandan beri İstanbul'un güneyinde, Marmara Denizi'ndeki İmralı Adası'ndaki cezaevinde tutuluyor.
1978'de kurulan PKK, başlangıçta bağımsız bir Kürdistan talep ediyordu. Ancak Öcalan, mart ayında örgüte silah bırakma ve kendini feshetme çağrısında bulundu.
Öcalan bağımsızlık, federasyon, özerklik ve kültürel haklar talep edilmemesini de istedi. PKK Öcalan’ın silah bırakma ve kendini feshetme çağrısına uyacağını bildirdi.