İskenderun’da 15 gündür düşük ücrete karşı grevde olan Birleşik Metal-İş üyesi Befesa işçileri mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

Açlık sınırı altında ücretlere mahkûm edilen Befesa işçilerin ücret mücadelesi 15’inci gününde sürüyor. İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Befesa Silverment fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, tıkanan TİS görüşmelerinde düşük ücret teklifine karşı yüzde 70 dolayında zam isterken işverenin teklifi yüzde 30 oldu. Şu ana kadar da yeni bir teklif yok.

Bakırhan: Demokratik bir anayasa istiyoruz, AKP'yi samimi görmüyoruz Bakırhan: Demokratik bir anayasa istiyoruz, AKP'yi samimi görmüyoruz

“İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ”

Evrensel’den Dilek Omaklılar’ın haberine göre, Grevin 15. gününde konuştuğumuz işçiler mücadelelerinde kararlı. İş yeri temsilcisi Hasan Ateş, sektörde 20 yıldır çalışıyor. Befesa’da 15 yıldır çalıştığını belirten Ateş, "Grevimiz 26 Temmuz'dan bu yana devam ediyor. İlk gün nasılsak bugün de büyük bir umut içindeyiz. Kazacağımıza inanıyoruz. Kararlarımızda netiz. Destekler de iyi. Alacağız inanıyoruz” diye konuştu. 

Taleplerini aktaran Ateş, "İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz. Temsilci olarak ben bunu masada da söyledim; biz daha güzel yerlerde alışveriş yapmayı, yemeyi, içmeyi, gezmeyi istiyoruz. Hayat standartlarında bir ücret istiyoruz. Uçuk bir fiyat istemiyoruz. Yaşayabileceğimiz, yaşam standartlarına uygun bir miktar belirledik komitemizle, sendikamızla onu istiyoruz. Alacağız” dedi.

Yine sektörde 20 yıl, Befesa’da 15 yıldır çalışan baş temsilci Ümit Ateş de mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti. İşverenin 15 gündür yeni bir teklifinin olmadığını aktaran Ateş, “İstediklerimizi alana kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

“BEFESA BU SEKTERDE EN DÜŞÜK ÜCRETİ ALIYOR”

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri, Fehmi Elmacı da grevdeki işçilere destek için çadırdaydı. Gazetemize konuşan Elmacı, "Bugün Befesa grevimizde 15. günümüzdeyiz. Sektörün altında ücretlerle çalışan arkadaşlarımız var. Ufak adımlar attı işveren, kıdem zammına küçük bir artış gibi ama o da bizim beklentimizi karşılayan noktada değil. Gerçekten ücretler, burada metal sektörüne baktığınızda ortalamanın altında. Verdiği teklifle ortalamayı bile yakalayamıyoruz. İşverenin adım atması gerekiyor. Arkadaşlarımız da biz de kararlıyız” diye konuştu.

“EMEKÇİLER GEÇİNEMİYOR, VERGİ CAN YAKIYOR”

Türkiye’de hayat şartlarının emekçiler için giderek zorlaştığını belirten Elmacı, "Bu sektörde ortalama ücretle geçinen bir emekçi bile aslında sağlıklı gıda temin edemiyor, sosyal yaşamı olmuyor. Türkiye’de zaten vergi dilimleri aralıkları daraltıldı. Sadece üyelerimizin değil ülkedeki tüm emekçilerin mart ayında artık vergi dilimine girdiği boyuta geldik. Vergi artık çok can yakıyor” dedi.

Sendikalarla ve konfederasyonlarla iletişim halinde olduklarını ifade eden Elmacı, "Muhtemelen eylül ayından sonra bir hareketlilik yaşatacağız Türkiye’de” diye de ekledi.

EMEKÇİLERE BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI

Emekçilere seslenen Elmacı, “Emekçilerin Befesa işçilerini desteklemesi lazım. Buradan da çağrımızı yapalım. Çünkü tek başına sorunların altından Befesa işçileri kalkamaz. İstedikleri ücretleri de alsak bu ülkedeki şartlar devamlı bizi eksiye götürüyor. Emekçilerin bir araya gelip direnişlerde, grevlerde, birbirlerine destek vermeleri, birbirlerini cesaretlendirmeleri lazım ki sadece Befesa değil bu organizedeki emekçiler, Türkiye’deki emekçiler kazansın. Maalesef emekçilerin içinde bulunduğu durum zor ama biz böyle diye vaz mı geçeceğiz. Mücadeleye devam edeceğiz. Emekçileri hem Befesa’ya hem de nerde olursa olsun direnişte olan, grevde olan, mücadele eden işçilere desteğe davet ediyorum” diye vurguladı.

Editör: Selda Manduz