Sürekli iş kazalarıyla ve işçilerin elini, kolunu, bacağını kaybetmesiyle gündeme gelen Antep Başpınar OSB’de bu kez de Şireci Tekstil’de bir işçinin kolu koptu.

Önceki gün, Şireci Tekstil’in 5. OSB’de bulunan Koton 2 işletmesinde, makine çalışır durumdayken makineye bakım yaptırılan Yakup Balaman isimli işçi kolunu makineye kaptırdı.

İşçiler, fabrikada bakımcı olarak çalışan Balaman’ın dirsek bölümünden kolunun koptuğunu ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

İşçiler, yaşanan olayın kaza olarak geçiştirilemeyeceğini vurgulayarak, “Patron, kârı azalmasın, üretim durmasın diye bakımı makine çalışırken yaptırıyor. Arkadaşımızın kolunun hesabını kim verecek” dedi.

Fabrika yönetimi ise yaşanan ‘kaza’nın işçinin ihmali olduğunu söyleyerek işçiyi suçladı.

“MAKİNELER BAKIM YAPILIRKEN BİLE ÇALIŞIYOR, ÜRETİM DURMUYOR”

Şireci’de sorunların bir türlü bitmediğini aktaran işçiler, “Mesai farkımız yatsa aylık farkımız yatmıyor. Her zam döneminde iş bırakıp dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz. Doğru düzgün yaşamamıza yetecek bir ücret vermiyorlar. Aylıklar geç yatıyor. Patronun parasının olmadığını söylüyorlar ama makineler bakım yapılırken bile durmuyor. Üretim hiç bitmiyor. Patron kârından kısmamak için bazen aylığı eksik yatırıyor, bazen böyle makine çalışırken bakım yaptırıyor. Fabrikada bir türlü sorun bitmiyor” dedi.

SON İKİ AYDA BİLİNEN 6. KAZA

Gaziantep Başpınar OSB son dönemde sürekli iş kazalarıyla gündeme geliyor. Son iki ay içinde gazetemize dört ayrı fabrikadan işçilerin kolunu, parmağını, bacağını kaybetmesi haberleri yansıdı. Ender Alüminyum, Tüter Plastik, Akınal Sentetik, en son Şireci Tekstil, işçilerin organlarını, uzuvlarını kaybetmesiyle ‘Emeğimiz yetmedi, ellerimizi de aldılar’ başlıklı haberle gazetemizde gündem oldu. Kasım ayı başında, Akınal Sentetik işçileri Mecliste basın açıklaması gerçekleştirmiş ancak birkaç gün sonra aynı fabrikada bir işçinin daha parmağı kopmuştu. Antep’te yaşanan iş kazalarını sürekli Meclisin gündemine getiren EMEP Milletvekili Sevda Karaca, iş kazalarına ilişkin verdikleri soru önergesinin geçiştirildiğini aktarmıştı. Çalışma Bakanlığının ise yaşanan kazalara ilişkin ne bir soruşturma ne de tedbir aldığını belirtmişti.

FABRİKA ÇELİŞKİLİ İFADELERDE BULUNUP İŞÇİYİ SUÇLADI

Yaşanan kazaya ilişkin Şireci Tekstil fabrika yönetimine iddiaları sorduğumuzda ise iddiaları reddedip, işçiyi suçladı. Önce makinenin bakım yapılırken çalışmadığını söyleyen konuştuğumuz yetkili, daha sonra işçinin kendi ihmali diyerek çelişkili ifadelerde bulundu: “İşçi daha önceki fabrikalarda vardiya amirliği yapmış, tecrübeli bir işçimiz. Makine çalışırken bakım yapıldığı falan yok. Tamamen kendi kusurundan, ihmalinden kaynaklı temizlik yaparken ana hortumu makineye sıkıştırması sebebiyle kolunu da kaptırmış. Makineyi kendi durdurmamış, fabrika yönetiminin böyle bir talimatı yok.”

BİRTEK-SEN: MEZBAHA VE KÖLELİK DÜZENİNE KARŞI BİRLEŞELİM

Şireci Tekstil’de yaşanan iş kazasına ilişkin açıklama yapan BİRTEK-SEN, ‘Mezbaha ve kölelik düzenine karşı birleşme’ çağrısı yaptı. Yaşanan iş kazalarının tesadüf olmadığının söylendiği açıklamada, “Masraf olmasın diye önlem almayan patronlar; işçilerin kolunu, bacağını, canını hiçe sayan patronlar bu kazaların sorumlusudur. Şireci’de de makine durmasın, üretim azalmasın diye çalışan makineye bakım yaptırılan işçinin kolunun kopmasının sorumlusu Şireci patronudur” ifadeleri yer aldı. İşçilerin yalnız ücret ve sosyal hakları için değil, canı için de birleşmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Sağlığımızı, canımızı, kolumuzu, bacağımızı patronun kâr hırsına kurban etmemek için; önlemlerin artırılması, denetimlerin düzgün yapılması için; kurbanlık değil insan olduğumuzu hatırlatmak için birleşip mücadele etmekten başka çaremiz yok” denildi.

Gözaltına alınan madencilere avukat yasağı Gözaltına alınan madencilere avukat yasağı

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz