Diyarbakır Barosunda stajını tamamlayan ve yemin metnini önce Kürtçe sonrasında Türkçe okuyan Av. Bermal Yildeniz, videosunun sosyal medyada paylaşılmasının ardından hedef haline getirildi. Gazetemize konuşan Av. Bermal Yildeniz, bu dönem Kürtçe’ye yönelik tahammülsüz ve saldırılar nedeniyle metni ana dilinde okuduğunu söyledi.

Evrensel’den Dilan Temiz’in haberine göre Yildeniz, “Ana dilim Kürtçe zaten. Ana dilimin kıymeti çok büyük. Özellikle son dönemlerde Kürtçeye, Kürtlere karşı büyük saldırılar ve baskılar var. Halayımız, geleneklerimiz, her şeyimiz hedef haline getiriliyor. Tutuklamalar oldu, gözaltılar oldu. Bunlar da beni etkiledi. Ben de bu yüzden Kürtçe yemin etmek istedim” diye konuştu.

ANNEM TÜRKÇE BİLMİYOR

Ayrıca annesinin Türkçe bilmediğini belirten Yildeniz, “Beni bugünlere o getirdi. O yüzden ilk önce Kürtçe yemin ettim. Sonra da zaten Avukatlık Kanunu 9. maddesi gereğince Türkçe yeminimi de ettim. Anayasayı çiğnemişim, yeminim geçersizmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Öyle bir şey yok” dedi.

"KÜRTÇEYİ UNUTTURMAYACAĞIZ"

Mesleğe yeni başlayan bir avukat olarak ana dilde savunmanın önemli olduğuna değinen Yildeniz, bundan sonra da Kürtçe için çalışmalar yürütmek istediğini anlattı: "Baronun Kürtçe dil komisyonunda da yer almak istiyorum. Bu kadar ses getirmesinin sebebi korkmaları. Kürtçeden korkuyorlar bu korku da onları nefrete itiyor. Ankara’nın iki numaralı barosu da paylaşımında ‘Başka bir dil’ dedi. Kürtçe diyemiyorlar bile. Ana dilimize sahip çıkmaya devam edeceğiz, Kürtçeyi unutturmayacağız. Biz var olduğumuz sürece ana dilimiz de var olmaya devam edecek.”

Umut davasında 'Mehmet Ağar' kararı: Tanık olarak dinlenecek! Umut davasında 'Mehmet Ağar' kararı: Tanık olarak dinlenecek!

DİYARBAKIR BAROSU: KÜRTÇEYE YÖNELİK TAHAMMÜLSÜZLÜK BİR KEZ DAHA GÖSTERİLDİ

Diyarbakır Barosu tarafından ırkçı söylemlere tepki gösterildi. Yildeniz'in yemini Türkçe de okuduğu belirtilen açıklamada, "Yıllardır Diyarbakır Barosunda düzenlenen yemin törenlerinde isteyen meslektaşlarımız, yasal gereklilik olan yemin metnini Türkçe okumadan önce veya okuduktan sonra Kürtçe de okumaktadır. Son yemin töreninde, konu bağlamından koparılarak törende sadece Kürtçe yemin edildiği algısıyla sosyal medyadan meslektaşımıza ve Baromuza yönelik nefret ve ırkçı saikli saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar, Kürtçe diline yönelik tahammülsüzlüğü bir kez daha göstermiştir. Türkiye’de Kürtçe dilinin kamusal alanda kullanımına yönelik ayrımcı engellemeler ve uygulamalar yıllardır devam etmektedir. Meslektaşımıza yönelik ırkçı ve nefret içerikli saldırıları kınadığımızı, Kürtçeye yönelik tahammülsüzlüğü kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşırız” denildi.

Editör: Selda Manduz