Eğitim

Anadilde eğitim talebi yükseliyor: 'Kürt dili eğitim dili ve resmî dil olsun'

Abone Ol

Yeni eğitim öğretim yılı, ülkede ve bölgede eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunların gölgesinde açıldı.

Özellikle son birkaç yıldır derinleşen ekonomik kriz sonucunda artan masraflar ve bunun beraberinde gelen pek çok sorun başta öğrenciler olmak üzere, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkiliyor.

Eğitim alanındaki önemli sorunlardan biri de anadilde eğitim sorunu. Bu sebeple yeni öğretim yılına ilişkin Diyarbakır, Batman ve Şırnak'ta "Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim" talebiyle açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, Kürtleri ve anadillerini inkar eden, yok sayan sisteme karşı ses yükseltme çağrısı yapıldı.

Diyarbakır Bağlar Koşuyolu Parkı’nda Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), tarafından yapılan açıklamada “Bıla zımane kurdî bibe zımane fermî û perverdehıye (Kürt dili resmi ve eğitim dili olsun)” pankartı açıldı.

"KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLSUN"

Açıklama öncesi Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına konuşan Abdusamed Ucaman “Tüm tarafları halkı desteklemeye, Kürt kültürüne ve diline önem vermeye çağırıyoruz. Halkımıza da dillerini ve kültürlerini asla unutmamalarını söylüyoruz” dedi.

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun, “Yaşayan Kürt sayısı kadar Kürtçe öğretmen ataması olmalı. Kürt dili eğitim dili ve resmî dil olsun. Pazarda, okulda resmi olarak işlemediği sürece asimilasyon sürüyor. Kürt dili ‘X’ diye adlandırılmamalı. Biz Kürtler yıllardır bu zulmü kabul etmedik, bu yok saymaya karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından basın metni okuyan MED-DER Yöneticisi Dilan Güvenç, “Kürtler kültürlerini, dillerini ve diğer milli değerlerini korumaya çalışıyorlar ve bu mücadele halen devam ediyor. Kürt halkının mücadelesinde Kürt kültürünün ve dilinin özgürlüğü mücadelenin temel nedenidir. Kürt halkının talebi ‘Kürt dili resmi dil olsun, okul öncesi dönemden üniversiteye kadar eğitim dili olsun’ talebi en meşru ve insani bir taleptir” ifadelerini kullandı.

"ULUSLARARASI ANLAŞMALAR KÜRTLER İÇİN DE GEÇERLİDİR"

Tüm uluslararası ve küresel anlaşma ve bildirilerde anadilde eğitim hakkının temel hak olduğuna dikkati çeken Güvenç, haklara ve ülkelerin dillere olan yaklaşımına ilişkin şu örnekleri verdi: “Bu anlaşmalar Kürt halkı için de geçerlidir. Bu konuda UNESCO (Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) evrensel bir yönergenin altını çiziyor ve şöyle diyor; çocukların en iyi şekilde öğrenmeleri için okumaya ve yazmaya anadillerinde başlamaları gerekir. Ayrıca dilbilimciler ve eğitimciler çocukların eğitime başlama çağında birden fazla dil öğrenebileceğini söylüyor.”  

KOÇYİĞİT ANADİLDE EĞİTİM İÇİN MEB’E SESLENDİ

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, eğitim-öğretim yılının açılması vesilesiyle eğitim alanında yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Koçyiğit, düzenlediği basın toplantısında anadilinde eğitim sorununa dikkat çekti.

“Milyonlarca öğrenci için ders zili çaldı ama ne yazık ki bu ders zili tek dilde çaldı. Farklı halklardan olan milyonlarca öğrencinin dili inkar edilerek bu zil çaldı” diyen Koçyiğit, “Çocuğun gelişim dünyasını, öğrenme kapasitesini etkileyen etmenlerin başında da anadilinde eğitim geliyor. Özellikle yeni anayasa tartışmalarının başladığı bugünlerde biz hükümete ve MEB’e çağrı yapıyoruz; bu ülkedeki milyonlarca Kürt çocuğunu ve milyonlarca diğer etnik gruptan çocuğu yok sayarak eğitim-öğretim hayatına devam etmekten vazgeçin. Çok dilli eğitime geçmek bu ülkenin farklılıklarını ve zenginliğini kabul etmektir. Gerçekten eğitimi demokratikleştirmek istiyorsanız ilk adım olarak anadilinde eğitimi yasal ve anayasal statüye kavuşturarak, anayasal güvenceye alarak yol alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de Birca Belek Dil ve Kültür Derneği tarafından dernek binası önünde açıklama gerçekleştirildi. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Dilimiz onurumuzdur, anadilimizde eğitim istiyoruz, kültürümüz ve dilimiz ruhumuzdur” pankartı açılarak, “Kürtçe resmi dil olsun” dövizleri taşındı.

Batman'da Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER), Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya “Perwerdehiya bi zimanê xwe xeta ya sor e” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini ARÎ-DER Eşbaşkanı Mazlum Tenha okudu.

Kaynak: Evrensel