Alev Alatlı, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Babası yazar Orhan Hançerlioğlu, annesi ise tiyatro sanatçısı Ayşe Selin'dir. Robert Koleji'ni bitirdikten sonra, 1966 yılında Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden Felsefe Bölümü'nden mezun oldu.

Eğitimi: Robert Koleji

Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bölümü

Kariyeri:

Narin Güran cinayeti: İtirafçı Nevzat Bahtiyar'ın evinde arama Narin Güran cinayeti: İtirafçı Nevzat Bahtiyar'ın evinde arama

1970'lerde Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı

1980'lerde Tempo dergisinde Yazı İşleri Müdürü

1990'larda Nokta dergisinde Yazı İşleri Müdürü

2000'lerde Radikal gazetesinde köşe yazarlığı

2010'larda çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı

Yazarlık ve çeviriler:

Alev Alatlı, cesur ve açık sözlü yazılarıyla sıklıkla tartışma konusu olmaktadır. Siyasi ve toplumsal meselelere dair görüşleri, farklı kesimler tarafından farklı şekilde yorumlanmaktadır.

Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim English” adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said’in “Haberlerin Ağında Islam” (Covering Islam) and “Filistin’in Sorunu” (The Question of Palestine) yayınlandı. Bu çalışmaları 1986’da Tunus’ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya’da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü aldı.

2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.

2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından fahri doktora payesi ile onurlandırıldı.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyet başkanı olarak görev yaptı. 2017 yılı itibariyle de Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyet başkanı olarak görevini sürdürmekteydi.

Editör: Selda Manduz