Yerel seçimler yaklaştıkça özellikle büyükşehir belediyelerinin adaylarına ilişkin tartışmalar da hararetleniyor.

31 Mart 2024 seçimlerinde temel stratejisi İstanbul Büyükşehir Belediyesini geri almak olan, bunun yanı sıra Ankara, Antalya, Adana gibi muhalefetin elindeki büyük belediyelerde de kazanmak isteyen AKP-MHP ittifakının adayları henüz belli değil. Ancak iktidar medyasına yansıyan bazı "haberler" içeride gerilimin yüksek olduğuna dair işaretler taşıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, cuma günü Atina dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, AKP ve MHP heyetlerinin yerel seçim için görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, “Yapılan çalışmayı gözden geçirerek süratle adım atıp, 2024'e dair Devlet Bahçeli ile bir araya gelip kararımızı vereceğiz ve yola çıkacağız. 15 Aralık sonrası peyderpey aday açıklamalarımızı yaparız" demişti.

CUMHUR'DA ÇEKİŞME ARTTI

Erdoğan’ın 15 Aralık tarihini işaret etmesinin ardından, bu haftanın bir bakıma "son düzlük" olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte pazarlık ve çekişmelerin dozunun da arttığı anlaşılıyor.

AKP’nin yayın organlarından biri niteliğindeki Yeni Şafak gazetesinin bugünkü sürmanşetinde “Dikkat FETÖ var” başlığıyla yer alan "haber", AKP ve Saray çevresindeki aday belirleme gerilimlerinin önemli bir işareti olarak yorumlandı.

Söz konusu başlık altındaki yazıda, “Edinilen bilgilere göre FETÖ, başta AK Parti olmak üzere bütün partilere sızarak kripto adamlarını belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi seçtirmeye çalışıyor” deniliyor. "FETÖ'cü" suçlamasının, AKP içi gerilimlerde de sık sık kullanıldığı hesaba katıldığında, Yeni Şafak gazetesi ve arkasındaki AKP klikleri bu yolla rakiplerine gözdağı mı veriyor, sorusu gündeme geldi.

ADAYLIKLARA İSTİHBARAT ÖNERİSİ

Yeni Şafak haberinde, "FETÖ bağlantılı kişilerin" başta AKP olmak üzere tüm partilere aday adaylığı başvurusu için yoğun çalıştığı; “İl, ilçe belediye başkan adaylığı dışında belediye meclislerine de örgüt elemanlarını yerleştirmek için yoğun gayret içerisinde olduğu” öne sürülüyor. Ardından dikkat çekici bir profil tarifi de yapılıyor:

 “Daha önce siyasete girmemiş isimler üzerinden sızma girişimi...”

Yeni Şafak’a göre örgüt, kendilerine yakın isimlerin adaylığının kesinleştiği iddiasını yayarak diğer adayları demoralize ediyor, olası adayların vazgeçmesini sağlıyor ve böylelikle “potansiyeli olan şansı yüksek isimleri yarıştan koparmak” istiyor.

Yeni Şafak’ın "yarış" olarak ifade ettiği gerilim konusunda el yükselttiği bir başka nokta ise rivayet olunan sızmaya karşı alınacak önlemler konusunda. Yeni Şafakçılar,

Aday belirleme komisyonlarının ince eleyip sık dokumasını ve özellikle referans zincirine dikkat edilmesini,

Kolluk güçleri, istihbarat birimleri ve yargı kurumlarından net bilgi akışı sağlanmasını,

15 Temmuz ile ilgili soruşturmalar ve mahkeme dosyalarındaki ifadelerin iyice gözden geçirilmesini öneriyor.

HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız

SEÇİM KURULLARI VE MÜŞAHİTLERE DE KANCA

Gazete, "FETÖ’nün Mart 2024 seçimlerine ilişkin sandık kurulları ve müşahitler üzerinden de özellikle oy sayım işleminde manipülasyon yapmayı ve seçime gölge düşürmeyi planladığını" öne sürüyor.

Gazetenin seçim kurulları ve müşahitlere yönelik ithamı, daha önceki seçimlerde de yaşanan ‘bazı sonuçları tanımama’ eğilimine zemin oluşturma potansiyeli açısından dikkat çekiyor.

Muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı 31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri sonrasında da "sandık kurulları ve müşahitler arasında FETÖ unsurları olduğu" öne sürülmüş ve ardından seçim iptal edilmişti.

Kaynak: Evrensel

Editör: Selda Manduz