Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan adli tutuklu İbrahim Baltacı, ailesine gönderdiği ses kaydında 8 Kasım'da 'Güven' adlı başgardiyanın gözetiminde koğuş arama yapıldığı sırada bahçeye çıkarıldıklarını, iki- üç tutuklunun ise koğuşta tutularak sebepsiz yere gardiyanların tarafından darp edildiğini aktardı.

Gardiyanlara "Niye dövüyorlar, ne suçları var?" deyince kendisine "Sen karışma dövüyorlar" yanıtının verildiğini belirten Baltacı, Güven adlı başgardiyanın bahçeye gelerek üstünün çıplak olması nedeniyle "Üstünü giyin lan" diyerek kendisine vurduğunu ve ardından 10'a yakın gardiyanın üstüne çullanıp kendisini öldüresiye dövdüğünü belirtti.

AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı

'BAŞGARDİYAN BENİ YARIM SAAT BOĞMAYA ÇALIŞTI'

Baltacı ise ailesine gönderdiği ses kaydında yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Gardiyanlar bana hep birlikte saldırıp, beni yere yatırıp, elime ve ayaklarıma kelepçe taktılar ve dövdüler. Beni iki büklüm ederek, tekme ve ayakla bana bastılar, boğazıma da basarak darp ettiler. Güven beni yarım saat boğmaya çalıştı. Diğer gardiyanlar ise beni darp etti. Nefesimi kesmeye çalışıyorlardı. Arkadaşlarım korktukları için öylece kaldılar. Darptan etkilendiğim için beni hastaneye götürdüler. Ben herkese gardiyanlarca dövüldüğümü söyledim. Müdüre de dedim, ifademde de dedim. 'Ben şikayetçiyim. Boş yere bana saldırıp, darp ettiler' dedim. Bu olayı da üstüme yıkmaya çalışıyorlar.

'HASTANEDE TEDAVİ ETMEDİLER'

Hakkımda disiplin soruşturması açıp, hücre cezası verdiler. Bir de küfür edip, hakaret ediyorlardı. Hastanede tedavi etmiyorlardı. Bana bakmadılar. Ben de hastanede yatmayı kabul etmedim. Çıkışımı imzaladım. İnsanlar darp ediliyor ama korktukları için şikayetçi olmuyorlar. Bir mahkum 'a' dese biri tokat atıyor. Kendisini ifade edene kadar 50 tanesi saldırıyor. Ben şikayetçiyim, haksız yere darp edildim. 15 gün boyunca hücrede kaldım. 23 Kasım itibariyle koğuşa alındım. O süre zarfından ailemle iletişim sağlayamadım"

AİLESİ 15 GÜN HABER ALAMADI

Baltacı ailesi, 15 gün boyunca oğullarından haber almadıklarını, savcıya ve CİMER'e başvurduklarını ama bir yanıt alamadıkları söyledi. Aile, sorumluların cezalandırılmasını istedi.

ATAŞ: İŞKENCE SONUCU BURNU KIRILMIŞ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı avukat Yakup Ataş, ailenin başvurusu üzerine darp edilen tutuklu İbrahim Baltacı ile görüştü.

Artı Gerçek'e konuşan Ataş, görüşmesini şöyle aktardı:

"İbrahim’in tek bir tişörtü var. O tişörtü de kirlendiği için yıkayıp asıyor. Başgardiyan Güven isminde biri 'niye üstün çıplak lan, kıyafetini giy' deyince İbrahim korktuğu için ıslak olmasına rağmen kıyafetini giyiyor. Daha sonra hal hatır soruyor. 'Sen nasıl bana hal hatır sorarsın lan. Sen kimsin' diyerek küfredip yanına çağırıyor ve İbrahim Baltacı’yı tokatlamaya, yüzüne, gözüne yumruk vurmaya başlıyor. 8-10 gardiyan birden mahpusu darp ediyor.

'ELİ AYAĞI KELEPÇELİ BİR ŞEKİLDE MUAYENE EDİLİYOR'

Mahpusun yüzü gözü kan içinde, vücudu morluklar içinde kalıyor. İşkence sonucunda İbrahim Baltacı’nın burnu kırılmış. Bizatihi de gördüm zaten. Baltacı’yı eli ayağı bağlı şekilde revire götürürken de yine darp, küfürler, hakaretler devam ediyor. Eli ayağı kelepçeli bir şekilde muayene ediliyor. Bu durum aslında doktorun da görevini yerine getirmediğinin bir göstergesi. Daha sonra hastaneye götürüyorlar ve rapor alıyor. Akabinde şikayette bulunuyor. Arkadaşları şahit olmuş ama korkutan tanıklık etmiyorlar."

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE BAŞVURULARI ARTTI'

Adana'da işkence ve kötü muamele başvurularının arttığını vurgulayan Ataş, "Bu durum açıkça işkencedir. Olay tam bir vahşet. Gardiyanlar bu gücü elbette cezasızlık politikasından alıyorlar. Nasıl olsa ceza almayız saikiyle hareket edip rahat rahat işkence yapabiliyorlar." dedi.

Hem ulusal hem de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler işkenceyi her ne şart altında olursa olsun mutlak olarak yasakladığını belirten Ataş, "Buna rağmen kamu otoritesini temsil eden kişiler bu düzenlemeleri rahatça ihlal edebiliyorlar. Hapishanede işkence ve kötü muamele uygulayıp korku salmayı, düzeni ve otoriteyi korku üzerinden sağlamayı amaçlıyorlar. Son zamanlarda Adana da işkence ve kötü muamele başvuruları arttı. Biz gereken başvuruları yapacağız. Ve işkence ve kötü muamele uygulayan görevlilerin cezalandırılması için sürecin takipçisi olacağız" diye konuştu.

Editör: Selda Manduz