Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hrant Dink'in tahliye edilen katili Ogün Samast hakkında hazırlanan yeni iddianameye dair açıklamada bulundu.

"Dosyaların evveliyatını bilmeden hüküm vermek doğru değil. Çocuk mahkemesinde yargılanan tetikçi için 21 yıla mahkeme hükmetti. Yatmış olduğu süre Ceza İnfaz Kanunu'na göre doldu. İnfaz hakimliğinin verdiği karar neticesinde şartlı tahliye gerçekleşmiş oldu” diyen Bakan Tunç,  “Son iddianamenin süreciyle ilgili de kamuoyunun bilmediği bazı hususlar var. 2007'de bu cinayet işlendikten sonra yargılama devam ederken konunun terör örgütü hususları tartışıldı. Azmettirenler ile tetikçiye 220'de bahsedilen terör örgütü olmayan örgüt kapsamında cezaları verilmişti. Kararlar kesinleştikten sonra, 2016'da darbe girişiminden sonra, özellikle bu cinayetin FETÖ'nün amaçları doğrultusunda işlenip işlenmediğiyle ilgili yeni bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında kamu görevlilieriyle ilgili mahkumiyet kararları verildi ve Yargıtay tarafından da bu kararlar onaylandı. Tabii 14. Ağır Cezada Ogün Samast ile ilgili çocuk mahkemesine suç duyurusunda bulunuldu. Azmettirenler ile ilgili de suç duyurusunda bulunuldu. Azmettirenlerin davası şu anda ağır cezada devam ediyor. Tetikçiyle ilgili olarak da iddianame düzenlenmişti, nisan ayında birtakım eksiklikler nedeniyle iade edilmişti. Eksiklikler giderilerek yeni iddianame tekrar çocuk mahkemesine sunuldu. Durum bundan ibaret. Yargılama devam edecek" dedi.

"Zaman aşımı eleştirileri var, zaman aşımına uğrayacak mı bu dosya" sorusuna ise Bakan Tunç şu yanıtı verdi:

"Burada tamamen yargısal süreçlerle alakalı değerli arkadaşlar. Tüm bunların değerlendirmesini yapacak olan mahkemelerimizdir, yargı makamlarıdır."

Samast'ın "suça sürüklenen çocuk" olarak yer aldığı iddianamede, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dink ailesinin avukatlarından Hülya Deveci, iddianamenin öngördüğü suç maddesinin zaman aşımı kapsamımda olduğunu belirtmişti.

Agos'un haberine göre Deveci, iddianamenin TCK 314/2 maddesindeki suçlamayı öngördüğünü ve bu maddenin olağanüstü dava zaman aşımının 22,5 yıl olduğunu kaydetti. Deveci, suç işlendiğinde Samast 18 yaşından küçük olduğu için bu sürenin üçte ikisinin uygulanacağını, bu durumda da 19 Ocak 2022'de zaman aşımının dolduğunu ifade etti.

AKŞENER'İN İDDİASINA YANIT

Öte yandan Bakan Tunç, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in "Oteli olan polis müdürleri var" iddiasına ilişkin de konuştu.

HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız HÜDA-PAR: Anayasa'nın 4. maddesine karşıyız

Tunç, "Yargı makamlarına bildirilmesi, Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilmesi lazım. Eğer böyle bir iddia varsa üzerine üzerine gidilmesi gerekir. İddia noktasında eğer somut bilgiler varsa bu bilgileri Sayın Akşener‘in yargı makamlarımızla, Cumhuriyet Başsavcılıklarımız ile paylaşmasında çok büyük yarar olduğunu ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: Selda Manduz