Politika

Adalet Bakanı Tunç kayyımı 'Anayasal yetki' diye savundu, Tatvan'ı işaret etti

Abone Ol

Hakkari'de DEM Partili Eşbaşkan M. Sıddık Akış'ın tutuklanarak yerine kayyım atanmasına tepkiler sürerken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uygulamayı anayasayı işaret ederek savundu.

Tunç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini makam odasından indirdiği gerekçesiyle soruşturma açılan Tatvan Belediye Eşbaşkanı Mümin Erol'u da suçlu ilan eden ifadeler kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İPTAL KARARLARI

Bolu ziyaretinde konuşan Bakan Tunç, öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin KHK'lere dair iptal kararlarıyla ilgili soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı'nın yürütmeye ilişkin konularda kararnameler çıkarabileceğini söyleyen Tunç, "Cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarabilir" dedi.

Tunç, Cumhurbaşkanı'nın üst kademe yöneticilerini atama yetkisinin anayasadan kaynaklandığını, bu yetkinin tartışma konusu olmadığını savundu.

Tunç, parlamenter sistemdeki uygulamalara da değindi. Anayasa Mahkemesi'nin, kanunla düzenlenen konuların 12 ay içinde TBMM tarafından yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten bir kararı olduğunu hatırlattı.

TATVAN AÇIKLAMASI: TERÖRLE MÜCADELEDE BİRLİK OLMALIYIZ

Tatvan'da hakkında soruşturma açılan DEM Partili Eşbaşkan Erol hakkında da konuşan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Terörün her türlüsüyle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu anlamda birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız milletçe terörle mücadele konusunda. Özellikle milletin oylarıyla seçilenler, demokratik siyaset yapmak isteyenler, gerek parlamentoda gerek yerel yönetimlerde bu konuda milletimizin birlik ve beraberliğini bozacak tutum ve davranışlardan kaçınmak durumundadır.

Tatvan'da ve bazı belediyelerde gördüğümüz, devletin birliğini temsil eden Sayın Cumhurbaşkanımızın resminin kameralar eşliğinde birtakım beyanlar kullanılarak indirilmesi birliğimize yönelik bir saldırıdır. Dolayısıyla hem Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik bir hakarettir hem de milletin birliğini bozmaya yönelik bir tutum ve davranıştır.

Tatvan'da da böyle bir soruşturma açılmıştır. Bu tutum ve davranışlara, milletimizin birlik ve beraberliğini bozmaya yönelik bu tür eylemlere fırsat vermemek lazım. Herkesin bu konuda sorumlu davranması lazım."

KAYYIMI SAVUNDU

Hakkari'deki kayyım uygulaması için, "Belediye Başkanı'na ilişkin olarak haklarında bir soruşturma ve kovuşturma olmuşsa İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma yetkisi var" diyen Tunç, şöyle devam etti:

"Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerinde de anayasanın 127'inci maddesine dayanarak hakkında bir terör soruşturması varsa İçişleri Bakanı'na anayasadan kaynaklanan bu yetkiyle geçici olarak görevden alma yetkisi düzenlenmiştir.

Hakkari Belediye Başkanı hakkında terör soruşturması ve devam eden davası vardır. Milletin oylarıyla seçilen yerel yöneticiler, milletin kaynaklarını ve parasını millete aktarmak durumundadırlar. Terörle ilgili terör soruşturmaları ve kovuşturmalarına muhatap olurlarsa anayasamızın 127'inci ve Belediyeler Kanunu'nun 45 ve 46'ıncı maddesinin uygulanması durumunda hiç kimsenin bu durumdan yakınmaması gerekir."