Cuma günkü açıklama, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Suudi Arabistan ve Rusya'nın 2023 sonuna kadar uzattığı petrol üretim kesintilerinin, yüksek talep nedeniyle bu yılın dördüncü çeyreğinde önemli bir pazar açığına yol açacağını açıklayan tahminlerinin ardından geldi.
Sullivan, Beyaz Saray brifinginde gazetecilere, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül ayının başlarında Yeni Delhi'de düzenlenen 20'ler Grubu (G20) zirvesinde Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile "kısa bir görüşme" yaptığını doğruladı.
Bu tartışmanın ana konusunun Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa'yı demiryolu ve deniz yoluyla birbirine bağlayacak yeni bir ekonomik koridorun duyurulması olduğunu söyledi.
'Ciddi arz açığı'
OPEC ve OPEC+ olarak bilinen müttefikleri , enerji piyasasını desteklemek için 2022'de arzları sınırlamaya başladı.
Suudi liderliğindeki petrol üreten grup, dünyadaki ham petrolün yaklaşık yüzde 40'ını pompalıyor, bu da politika kararlarının petrol fiyatları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceği anlamına geliyor.
Bu ay, gösterge Brent ham petrolü, OPEC+ liderleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın toplam 1,3 milyon varillik (bpd) kesintilerini 2023 sonuna kadar uzatmasının ardından bu yıl ilk kez varil başına 90 doları aştı.
IEA, OPEC+ üyelerinin 2023'ün başından bu yana günde 2,5 milyon varilden fazla üretim kısıntılarının şu ana kadar ABD, Brezilya ve hala yaptırımların altında olan İran dahil olmak üzere ittifak dışındaki üreticilerden gelen yüksek arzlarla dengelendiğini söyledi.
Aylık petrol raporunda, "Ancak Eylül ayından itibaren OPEC+ üretimindeki kayıp dördüncü çeyrekte önemli bir arz açığına yol açacak" dedi.
Ancak gelecek yılın başında kesinti yapılmamasının dengeyi fazlaya kaydıracağını belirten kurum, stokların rahatsız edici düzeyde düşük seviyelerde olacağını ve kırılgan ekonomik ortamda volatilitede yeni bir artış riskini artıracağını vurguladı.