Diyarbakır, Batman, Van ve Mardin’de Kürtçe trafik uyarılarının silinmesiyle ilgili 15 bölge barosu tarafından ortak açıklama yapıldı.

Bölge baroları yaptıkları açıklamada “Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başkaca dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların ana dilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır” dedi.

"BİRLİKTE YAŞAM KÜLTÜRÜNE VE TOPLUMSAL BARIŞA ZARAR"

Bu talihsiz yaklaşımın ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürt'ün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca bir ifadesi olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Biz imzası olan Bölge Baroları olarak; toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.”

İmzası bulunan barolar:

ADIYAMAN BAROSU

AĞRI BAROSU

BATMAN BAROSU

BİNGÖL BAROSU

BİTLİS BAROSU

DERSİM BAROSU

DİYARBAKIR BAROSU

AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı AKP yöneticileri: Oylar tahminimizden daha erken geri dönmeye başladı

HAKKÂRİ BAROSU

KARS BAROSU

MARDİN BAROSU

MUŞ BAROSU

SİİRT BAROSU

ŞANLIURFA BAROSU

ŞIRNAK BAROSU

VAN BAROSU

KÜRTÇE YAZILARIN SİLİNMESİNE KARŞI İPTAL DAVASI

Diyarbakır’da yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazılarının karalanmasına ilişkin, “Kürtçe diline yönelik tahkir edici ve nefret içerir eylem nedeniyle” ilgililer hakkında 29 Temmuz’da suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu, yazıların silinmesine dayanak oluşturan karara karşı da yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açtı.

Diyarbakır Barosunun sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Baromuzca, son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde, yaya yollarına yazılan Kürtçe 'Hêdî (Yavaş)' ve 'Pêşî Peya (Önce Yaya)' uyarı yazılarının silinmesine dayanak oluşturan İçişleri Bakanlığının 26 Temmuz 2024 tarih ve E-23635644-249- 79365 sayılı kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.”

Editör: Selda Manduz