10 Ekim Ankara Katliamı davasının karar duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, EMEP, DEM Parti, CHP, Halkevleri, KESK, İHD ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

Davaya ana davadaki tutuklu sanıklar SEGBİS ile bağlandı. Müşteki avukatları bir önceki celsede olduğu gibi müvekkillerinin yanında yerini aldı.

Mahkeme başkanı, Sanık Erman Ekici’nin avukatı Heyyam Fidan’ın duruşmalara katılmayacağına ilişkin mazeret dilekçesi gönderdiğini söyledi. Mahkeme Fidan’ın mazeretinin reddine karar verirken Ankara Barosu’ndan CMK gereği zorunlu müdafii tayin edilmesini istedi.

Miss Turkey birincisi İdil Bilgen Bingöl'e atandı Miss Turkey birincisi İdil Bilgen Bingöl'e atandı

Duruşmaya, katılanların beyanlarıyla devam edildi.

Evrensel’den Damla Kırmızıtaş’ın haberine göre, Mehmet Murat Akçalı, “Orada daha önce sendikanın katıldığı eylemlere katıldım. Her seferinde otobüsün yolu kesilir. Polis aracı otobüsün önüne geçer, eskortluk yapar. Normali budur. O gün bizi kimse durdurmadı. Vücudumda 20 şarapnel parçası var. İnsanlar ölürken siper oldu, o yüzden ben buradayım. Polis geldi üzerimize gaz sıktı. Biz orada can çekişirken yaşandı bu. Biz bu ülkede kimse ölmesin diye gittik o mitinge. Kimsenin yaptığı yanına kar kalmadı demek istiyorum” dedi.

"SORUMLU OLAN KAMU GÖREVLİLERİNİN DE YARGILANMASI GEREKİYOR"

Cemal Aktaş, “Biz buraya adaletin tecelli etmesini görmeye geldik. ‘Yapana değil yaptıran bak’ derler. Avukatların sunduğu belgeler yeterince değerlendirilmedi. Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek”

Gülistan Özgan, beyanını Kürtçe verdi. Özgan, “Güvenlik alınmadı. Göz göre göre öldürüldüler.  Yaralılara yardım etmek yerine gaz atıldı. Destek sunulmadı ise bizi katledilirken  neden engellenmedi. Neden gülenler oldu. Davutoğlu neden ‘oylarımız arttı’ dedi.  Onlara  yarıyorsa sorumlular da onlardır. Vicdanlara sesleniyoruz. Bu mahkemeler neden bizi göz ardı ediyor” dedi.

İzzettin Çevik, “Beklentimiz asıl sorumluların buraya getirilmesiydi.Kızımı, bacımı öldüren zihniyet şu an devam ediyor. Benim eşim daha tedavi oluyor. Bu ülke, bu mahkeme değişti. Benim görevim iyi insan yetiştirmekti. Suruç'ta hemşerilerimi, burada ailem öldürüldü" dedi.

Ayla Eyüboğlu, “Dönemin İçişleri Bakanı, Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü… Bunların hepsinin yargılanması gerekiyor. Bir tane polisin olmadığı bir mitingde gaz atmak için yüzlerce polis ortaya çıktı. Bu işbirliğinin göstergesidir” dedi.

SANIK SAVUNMALARINA GEÇİLDİ

Mütalaaya ilişkin söz alan firari sanıkların avukatları dosyanın tefrik edilmesini talep etti. Ardından sanıklar son savunmalarına başladı

Bir önceki duruşmada yakınlarını kaybedenler ve yaralılar dinlenmişti. Sanıklardan Erman Ekinci’nin avukatının 3 gün sağlık rapor aldığı için savunmasının alınamayacağını kaydeden mahkeme başkanı, diğer sanık avukatlarının da öğleden sonraki duruşmaya katılmamaları nedeniyle  savunmalarını alamadığı için duruşmayı ertelemişti.

Editör: Selda Manduz